Slovenija
21 ogledov

Do tujih zdravnikov po bližnjici

Novi zakon naj bi začel veljati že 1. januarja 2011. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Ministrstvo za zdravje poenostavlja postopke za "uvoz" tujih zdravnikov. Ti bodo morali znati slovensko šele, ko bodo začeli samostojno delo, do priznanja kvalifikacij pa bodo prišli precej hitreje.

Minister Dorijan Marušič je ob predstavitvi sprememb zakona o poklicnih kvalifikacijah, ki jih bo vlada v parlamentarno proceduro vložila po hitrem postopku, izpostavil poenostavitev priznavanja kvalifikacij za zdravnike iz držav, ki niso članice EU, saj večina interesentov prihaja prav z območja nekdanje Jugoslavije.

V Sloveniji primanjkuje 500 zdravnikov, s poenostavljenimi postopki naj bi do pomladi 2011 pridobili vsaj 100 kandidatov. Lani je za priznanje medicinske izobrazbe zaprosilo 194 tujih zdravnikov, 10 jih je dejansko prišlo na delo k nam.

Da bo postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij za tujega zdravnika potekal po hitrejšem postopku, bodo morali biti izpolnjeni nekateri pogoji, med drugim bodo morali imeti kandidati garantno pismo izvajalca zdravstvenih storitev v Sloveniji.

Celoten postopek pridobitve dovoljenja za delo v Sloveniji bo potekal pod pokroviteljstvom ministrstva za zdravje in bo lahko zaključen že v enem mesecu, in ne šele v enem letu ali več kot doslej. Kandidata, ki bo opravil te postopke, bodo pri delodajalcu takoj vključili v delo, za kar bo prejemal plačo.

Pomembna sprememba je tudi glede znanja slovenščine, ki so jo morali do zdaj kandidati obvladati še pred prihodom v Slovenijo. Odslej bo moral dokazati znanje, preden bo začel delovati samostojno, v procesu mentorstva pa še ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.