Slovenija
23 ogledov

Do TV programov tudi na tablicah

oče, sin, fant, televizija Žurnal24 main
Tudi v Sloveniji se podobno kot v drugih državah širi ponudba storitev, ki omogočajo ogled televizijskih programov ter videa na zahtevo prek spleta oziroma posledično tudi prek mobilnih naprav, kot so pametni mobilni telefoni, tablice in prenosni računalniki.

Storitve, ki so že na voljo, se sicer med seboj razlikujejo na več ravneh. Do razlik namreč prihaja pri modelih zaračunavanja, možnostih spremljanja te spletne televizije v različnih omrežjih ali različnih operacijskih sistemih – Windows, Android, iOS ...

Poleg tega so razlike med storitvami tudi na vsebinski ravni. Nekatere namreč ponujajo ogled televizijskih programov in videa na zahtevo, druge denimo ogled le televizijskih programov in vsebin na zahtevo v lasti ponudnika storitve, tretje denimo le spletno videoteko.

Prava spletna televizija uporabniku omogoča, da podobno kot na domačem televizorju tudi na računalniku ali mobilniku spremlja vključene televizijske programe ali filme in druge vsebine na zahtevo iz spletne videoteke.

 

Po Telemachu še Siol

Tovrstno storitev je danes uradno predstavil največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije. Poimenoval jo je SiOL TViN.

Že pred časom je podobno storitev pod imenom D3GO predstavil največji slovenski kabelski operater Telemach, v to smer namerava s svojo storitvijo AmisTV iti tudi mariborski telekomunikacijski operater Amis.

Na tem področju sicer nastopajo tudi same medijske hiše. Javni zavod RTV Slovenija na svoji spletni strani že dlje časa ponuja ogled svojih programov v živo ter avdio in video arhiv, družba Pro Plus nastopa s storitvijo Voyo, ki poleg spletne videoteke omogoča tudi ogled nekaterih oddaj v živo. Na voljo je tudi spletna videoteka HBO GO ameriške kabelske mreže HBO.

Kot je bilo mogoče na današnji novinarski konferenci v Ljubljani razbrati iz besed direktorja sektorja za produktno vodenje v Telekomu Slovenije Simona Furlana, se je pot do tovrstnih storitev začela z uvedbo IP televizije, nadaljevala s ponudbo video vsebin na zahtevo in zdaj je dosegla naslednjo prelomnico v obliki tako imenovane spletne televizije.

Komentarjev 1
  • Stolp 10:45 25.februar 2012.

    No to pomeni, da sedaj RTV ne bo več mogel zaračunavati RTV naročnine. Ta namreč temelji na tem, da imaš TV ali radio aparat doma. Tako RTV opleli ste!