Slovenija
56095 ogledov

Imajo šest milijonov, zdaj bi dobili še višje otroške dodatke

Srečna družina
1/2
Profimedia
Če bo predlog sprejet, bodo bistveno višje otroške dodatke dobile družine, ki imajo od dva pa do več kot šest milijonov evrov premoženja.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj bo vladi predlagal, naj se pri izračunu otroških dodatkov, subvencije vrtca in šolske prehrane premoženje ne upošteva več.

O tem smo podrobno že pisali, eden od bralcev pa je na facebooku komentiral, da bodo spet ljudje z mercedesi v najnižjem plačilnem razredu. Na ministrstvu so pojasnili, da upoštevanje premoženja kaznuje vse, ki od plače kaj prihranijo v primerjavi s tistimi, ki vse zapravijo.

"Nek ubogi Snežić, ki si prikazuje minimalno plačo, ali še manj, vozi pa luksuzne avtomobile, je tak revček, da bi mu morali plačati še vrtec. Enako velja tudi za množico privatnikov in podobnih osebkov, ki si prikazujejo minimalne plače, praktično vse kar imajo doma pa kupijo na "firmo", katerih lastniki so ... se je to že dogajalo in se očitno vračamo," pa je zapisal naš bralec na facebooku.

Po naših izračunih bodo do bistveno višjih otroških dodatkov upravičene celo družine, ki imajo več kot dva milijona evrov premoženja.

Na ministrstvu so izračunali da bi bilo ob neupoštevanju premoženja na boljšem 3.382 (1,76 odstotka) družin. 3.348 družin bi pridobilo en dohodkovni razred, 28 dva dohodkovna razreda, šest družin pa tri ali več.

Do višjih otroških dodatkov družine z več milijoni premoženja

Da družina pade v višji ali nižji razred, je včasih dovolj že en cent. Da bi štiričlanska družina padla iz osmega v šesti dohodkovni razred, bi se ji morali mesečni prihodki na družinskega člana znižati za vsaj 191,44 evra. To pomeni 9189 evrov letnih prihodkov iz premoženja, za toliko fiktivnih prihodkov iz premoženja pa je treba imeti pri obrestih, ki se trenutno upoštevajo, skoraj štiri milijone evrov premoženja. Upoštevali smo najnižji možni znesek znižanja prihodkov, torej spodnjo mejo osmega in zgornjo mejo šestega razreda.

Za padec iz sedmega v peti razred in iz šestega v četrti razred se morajo mesečni družinski prihodki na družinskega člana znižati vsaj za 117 evrov, pri štiričlanski družini to pomeni 5615 evrov fiktivnih letnih prihodkov iz premoženja. Pri trenutno veljavni obrestni meri so to prihodki od približno 2,4 milijona evrov premoženja.

Da so toliko najbrž težko privarčevali pri plači, je najbrž odveč izpostavljati.

Ob tem velja omeniti, da ljudje s takim premoženjem že prejemajo otroške dodatke, če jih ne bi, ministrstvo ne bi imelo podatkov zanje, ob neupoštevanju premoženja pa bi prejeli višje otroške dodatke in subvencijo vrtca.

Šest družin, ki bi padle za tri razrede, ima več kot šest milijonov evrov

Morda je zanimiv še izračun za šest družin, ki bodo pridobile tri razrede. Da bi padli iz osmega v peti razred, bi se jim morali mesečni prihodki na družinskega člana znižati za 308 evrov, torej mora štiričlanski družini premoženje prinesti približno 14.800 evrov na leto. To pomeni, da imajo 6,4 milijone evrov premoženja.

Prihranki družine se pri izračunu pravic iz javnih sredstev upoštevajo tako, da se najprej zmanjšajo za 48 osnovnih zneskov minimalnega dohodka (19.304,64 evra), nato pa se pri razliki upošteva povprečna obrestna mera, ki je v preteklem letu veljala za depozite nad eno leto in pod dve leti. Trenutno je to 0,23 odstotka.

Če ima družina sto tisoč evrov prihrankov, se zdaj upošteva, kot da ima iz tega 185,60 evra letnega dohodka. Pri štiričlanski družini to pomeni 3,87 evra na družinskega člana na mesec

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 73
  • Catherine_Sok 11:08 07.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 09:52 03.november 2021.

    dragi moji, kot prvo je treba ugotovit kako se pride do premoženja. drugič, kaj to premoženje predstavlja.. bom karikiral, jazbinškov zakon je omogočil poceni nakup družbenih stanovanj. poceni- kakor za koga.. kmalu so se našli "dobrotniki" ki so tisitm, ki ...prikaži več kljub niski odkupni ceni niso mogli odkupit stanovanja v katerem so bivali. in danes imamo cel kup lastnikov stanovanj, ki so prišli z lepimi besedami in dedovanjem do ogromnih količin nepremičnin. menda je eden z okol 230. in ta bo dobil ..

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:46 02.november 2021.

    En kup na na novo sprejetih zakonov, ukrepov in ne vem še česa, čisto nepremišljeno in brezglavo, ker se mudi zaradi volitev.