Slovenija
12 ogledov

Do volitev s spremembo ustave

Žurnal24 main
Poslanska skupina SDS bo jutri vložila predlog za spremembo ustave, ki bi državnemu zboru omogočal, da se lahko razpusti sam.

Predčasne volitve so v razmerah, v katerih se je znašla Slovenija, "edina realna opcija, saj je potrebno čim prej oblikovati novo koalicijo, ki bo imela dovolj visoko stopnjo legitimitete, da bi lahko izpeljala prepotrebne reforme", svoj predlog utemeljujejo v poslanski skupini SDS.

Kot sicer ugotavljajo v sporočilu za javnost, se kriza gospodarstva v Sloveniji "v zadnjem obdobju vse bolj preliva tudi v krizo državnih institucij in njihove legitimitete", slednjo pa se v politiki pridobi na volitvah. To krizo bi lahko rešile predčasne volitve, a trenutno veljavna ustava ne omogoča niti prvega koraka iz krize, trdijo v stranki.

Državni zbor bi se lahko razpustil sam
"Predlagana sprememba ustave omogoča, da bi se lahko državni zbor razpustil tudi s svojim sklepom ter s tem sam sebi dejansko skrajšal mandat. Državni zbor bi tako odločitev izglasoval s posebnim sklepom, ki bi bil veljaven le, če bi bil sprejet z absolutno večino glasov vseh poslancev,"
utemeljujejo v stranki. Volitve bi še naprej razpisal predsednik republike.

Dodajajo, da državni zbor lahko zdaj sicer z glasovanjem o nezaupnici že povzroči lastno razpustitev, "a so potrebna vsaj tri zaporedna glasovanja in je zato postopek neprimerljivo daljši od predlaganega".

Na podlagi te spremembe bi se lahko hitro izvedle predčasne volitve, ki "bi omogočile oblikovanje široke razvojne koalicije z visoko stopnjo legitimitete, ki bi lahko uspešno izpeljala nujno potrebne razvojne reforme", sklenejo v stranki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.