Slovenija
47 ogledov

Do zdaj na sodišču "konfuzno"

Lucija Šikovec Ušaj Suzana Kos
Sodišče. Po šestih letih od vložitve tožbe in dveh letih po dopolnitvi včeraj le ugotovili, o čem teče obravnava.

"Po tokratni obravnavi, od zadnje je minilo leto dni, lahko rečem le, da upam, da bomo s četrtim sodnikom primer le pripeljali do konca. Tožbo smo namreč vložili že leta 2008," komentira Lucija Šikovec Ušaj, odvetnica družine dečka, ki je zaradi očitane zdravniške napake vse od rojstva leta 2006 priklenjen na invalidski voziček, ne more jesti in ne sedeti sam, ima pa tudi hudo epilepsijo.

Primer je včeraj prevzel že četrti sodnik (prvi je šel med odvetnike, druga sodnica je vmes zanosila, tretja pa bila zaradi slabega dela razrešena), ki je povedal, da iz zapisnikov obravnav ni jasno, kaj je sodišče sploh obravnavalo – ali le očitek o zdravniški napaki ali tudi opustitev pojasnilne dolžnosti zdravnika. Tožba je bila za opustitev pojasnilne dolžnosti sicer razširjena že predlani.

Kritični do sodišča

"Zadeva je bila doslej vsebinsko konfuzno vodena," je med včerajšnjo obravnavo ocenil odvetnik postojnske porodnišnice Miran Škrinjar

Poškodbe otroka so se po prepričanju staršev zgodile zaradi napake zdravnika med porodom, ki ni hotel opraviti carskega reza, čeprav je mati imela zanj napotnico svojega osebnega ginekologa, z naravnim porodom je vztrajal, dokler porodnici ni počila maternica, otrok pa je utrpel hudo dihalno stisko. Sodni izvedenec, starosta slovenskega porodničarstva Marko Lavrič, ki je sodeloval pri okoli 15.000 porodih in tovrstnim tožbam staršev načeloma ni naklonjen, je ocenil, da gre za enega od redkih primerov, pri katerem je presodil, da gre za utemeljen sum storitve strokovne napake. Sodišče bo na predvidoma zadnji obravnavi junija poslušalo še mnenje Tanje Premru Sršen z ljubljanske medicinske fakultete. Odškodninski zahtevek prizadete družine znaša nekaj več kot 470.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.