Slovenija
18 ogledov

Do zdaj prihranili bolj malo

Upokojenci Saša Despot
Blagajna. Manj denarja za varstveni dodatek in državne pokojnine, več za socialne pomoči.

Število prejemnikov varstvenega dodatka se je v primerjavi z decembrom zmanjšalo za skoraj 12 tisoč, kar pomeni dober milijon evrov izdatkov manj za blagajno zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ob tem poteka postopek ukinjanja državnih pokojnin, ki naj bi bil končan do julija. Do zdaj so se izdatki za državne pokojnine zmanjšali za dobrega pol milijona evrov, marca pa je bilo teh prejemnikov še več kot 11.200.

Zaradi nove zakonodaje, ki je začela veljati 1. januarja in ki je varstveni dodatek uvrstila med prejemke, ki jih je treba vračati, če ima prejemnik dovolj premoženja, se mu je veliko ljudi odpovedalo. So pa ti ukrepi bolj obremenili blagajno centrov za socialno delo (CSD), ki so marca izplačali približno milijon evrov več kot decembra.

To pomeni, da državna blagajna za zdaj ni skoraj nič manj obremenjena kot ob koncu lanskega leta. Po mnenju ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pa je več izplačil za denarne socialne pomoči tudi posledica tega, “da so pomoč na CSD poiskali tisti, ki ne prejemajo več državne pokojnine in varstvenega dodatka”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.