Slovenija
211 ogledov

Do zdravila upravičeni le določeni bolniki

Sutent je zdravilo, ki vsebuje zdravilno učinkovino sunitinib. Na voljo je v obl Žurnal24 main

Zdravilo Sutent se uporablja za zdravljenje bolnikov, ki imajo katero od naslednjih vrst raka:
► gastrointestinalni stromalni tumor (GIST), vrsto raka na želodcu in črevesju, ki nastane zaradi nenadzorovane rasti celic podpornih tkiv teh organov. Zdravilo Sutent se uporablja pri bolnikih z GIST, ki imajo tumorje, ki jih ni možno kirurško odstraniti ali ki so se razširili na druge organe, če zdravljenje z imatinibom (drugim zdravilom proti raku) ni bilo uspešno ali ga bolnik ni prenašal;
►karcinom ledvičnih celic (RCC), vrsto raka ledvic. Zdravilo Sutent se uporablja, kadar je rak napredoval ali se je razširil na druge organe.
Zdravilo se dobi samo na recept.

Le na recept?
Zdravljenje z zdravilom Sutent lahko uvede le zdravnik, ki ima izkušnje z zdravljenjem GIST ali RCC. Zdravilo Sutent se daje v ciklih, ki trajajo šest tednov, po 50 mg na dan štiri tedne zapored, čemur sledi dvotedenski premor. Čeprav je priporočeni odmerek 50 mg, lahko odmerek povečujemo ali zmanjšujemo glede na bolnikov odziv na zdravljenje, če odmerek ni manjši od 25 mg ali večji od 75 mg.

Preprečuje rast in širjenje raka
Zdravilna učinkovina zdravila Sutent, sunitinib, je inhibitor proteinske kinaze. To pomeni, da zavira določene encime, ki jim pravimo proteinske kinaze. Ti encimi se nahajajo v nekaterih receptorjih na površini rakavih celic, kot so receptorji "KIT“ na površini celic GIST in podobni receptorji na površini celic RCC, kjer sodelujejo pri rasti in širjenju rakavih celic. Zdravilo Sutent lahko z zaviranjem teh encimov zmanjša rast in širjenje raka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.