Slovenija
26 ogledov

Dober dan, a je to banka?

Izobraževalni spot na humoren način opozarja na pasti spletnega poslovanja.

Oktober je letos prvič mesec kibernetske varnosti. Evropa obeležuje mesec varnosti na internetu, ki ga spremlja obsežen projekt osmih držav, med katerimi je tudi Slovenija. Potekale bodo številne dejavnosti, Slovenijo pa bo zastopal nacionalni program ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT.

Preventiva na humoren način

Na spletni strani programa Varni na internetu so danes že objavili prvega od treh spotov, s katerimi želijo spodbuditi ljudi, "da premislijo, preden kliknejo. Stvari hočemo predstaviti na humoren način, ker so del vsakdanjika in se tičejo vsakega uporabnika interneta,“ nam je povedala koordinatorka programa Jasmina Mešič. Naslednji dve sredi bodo objavili še dva spota, prvega na temo nigerijske prevare, drugi pa bo obravnaval lažno spletno trgovino.

Ne dajajte podatkov

Najpogostejše goljufije so ponavadi povezane s krajo podatkov (t.i. phishing), s katerimi se dostopa do spletnih storitev, na primer spletne banke. Kot nam je razložila Mešičeva, so na drugem mestu prevare pri spletnih nakupih. „Npr. nekdo na bolhi prodaja fotoaparat, nekdo drug pa mu pošlje lažno potrdilo o plačilu,“ pojasnjuje Mešičeva. Na tretjem mestu so t.i. nigerijske prevare. „Obljubijo vam, da ste zadeli na loteriji, da rabijo pomoč pri prenosu denarja, pogoste so tudi ponudbe za kredite. V polomljeni slovenščini se pojavijo ponudbe, ljudje poravnajo stroške odobritve kredita, denarja pa nikoli ne vidijo,“ zaključuje Mešičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.