Slovenija
12 ogledov

Dober izkupiček za fakulteto

Boštjan Brumen in Andrej Predin sta bila z izplenom na seji občinskega sveta zad Žurnal24 main
Občina. Na fakulteto za energetiko bo prenesla prostore in zemljišče.

Krško. Občina Krško bo Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru podarila stavbo na Hočevarjevem trgu in parcelo za gradnjo inštituta v Vrbini, so sklenili občinski svetniki. Za zdaj ji bo dodelila le eno desetino stavbe, ki je že njena last, preostanek bo prišel na vrsto, ko bo občina odplačala dolgove. Desetodstotni delež znaša 225 tisoč evrov, pripadajoče premičnine pa še slabih 70 tisoč evrov. “Tak dogovor izhaja iz donatorske pogodbe, ki sta jo občina in univerza podpisali pred štirimi leti,” je svetnikom pojasnila Jadranka Gabrič z Občine Krško.

Zakaj na univerzo prenašamo prostore na Hočevarjevem trgu, če pa se bo vsa njena dejavnost odvijala v Vrbini?
Vilma Jan Špiler, občinska svetnica
Gradnja inštituta v Vrbini
Občina bo mariborski univerzi podelila tudi slabih 300 tisoč evrov vredno zemljišče za gradnjo inštituta v Vrbini. Dekan krške fakultete Andrej Predin je občini že namignil, da bodo zaprosili tudi za oprostitev plačila komunalnega prispevka, ki znaša 15 evrov po kvadratnem metru. “Gradnja inštituta bo stala 25 milijonov evrov,” je napovedal tajnik krške fakultete Janko Omerzu. V šestetažnem objektu bodo tako laboratoriji kot predavalnice. “Če univerza na teh lokacijah ne bo izvajala svoje dejavnosti, bo premoženje vrnila občini,” pa je povedal glavni tajnik univerze Boštjan Brumen.

Radodarna občina.
Denar.
Poleg prenosa premičnin in nepremičnin na fakulteto bo Občina Krško še naprej financirala tudi infrastrukturo fakultete. V naslednjih štirih letih naj bi za njeno delovanje prispevala milijon evrov, saj “Republika Slovenija do fakultete za energetiko goji mačehovski odnos”, ugotavlja dekan Predin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.