Slovenija
16 ogledov

Dobil 331 receptov

Napotnica Boštjan Tacol
Zdravila na recept. Analiza predpisovanja receptov razkrila tudi zasvojence in kriminalce.

Družinski zdravnik na leto povprečno napiše 9.572 receptov v vrednosti dobrih 245 tisoč evrov, kaže analiza Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Zdravniki pa lahko v bazi podatkov že nekaj časa preverjajo tudi, ali predpišejo več ali manj receptov kot kolegi, pa kje so po predpisovanju antibiotikov, pomirjeval in zdravil za želodčne težave ter koliko njihovih pacientov ima več kot deset in koliko več kot 15 zdravil hkrati.

Dokončanje mesec prej

Tablete | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Juri Fürst z ZZZS zanika, da je cilj nove baze podatkov, da bi ugotavljali ekstreme in tako iskali “najbolj potratne zdravnike”, saj naj bi informacijski sistem zavodu že prej omogočal spremljanje najrazličnejših kazalnikov.

“Seveda pa si želimo, da bi se predpisalo manj receptov in da bi se strošek predpisanih receptov na osebo zmanjševal,” priznava.

So pa ugotovili, da se določenim pacientom predpiše zelo veliko receptov. Rekorder je zavarovanec, ki je od zdravnikov dobil kar 331 receptov, na drugem mestu je oseba z 259 in na tretjem oseba z 237 recepti na leto. “Take primere smo seveda raziskali,” pravi.

Podali kazensko ovadbo

Kot pojasnjuje, ti ljudje vseh teh receptov običajno ne dobijo pri enem, ampak pri več zdravnikih, ki pogosto ne preverijo, kaj je pacientu že predpisal kateri drug zdravnik. Med rekorderji po receptih so sicer odkrili tudi zlorabe, to je zasvojence z zdravili in že skoraj kriminalce, ki naredijo vse, “tudi izsiljujejo, grozijo in jokajo, če je treba, samo da od zdravnika dobijo zdravila”.

Tako je zavod pred kratkim podal kazensko ovadbo zoper enega od zavarovancev. Neuradno naj bi bil iz Ljubljane. Na vprašanje, zakaj takih pacientov ne prijavijo zdravniki sami, Fürst odgovarja, da zdravnike v prvi vrsti zavezuje zdravniška molčečnost.

Vse več zdravil

Poleg tega je analiza pokazala, da se število ljudi, ki prejemajo zdravila, v zadnjih letih ni bistveno povečalo (zraslo je le za tri odstotke). Se je pa povečala količina predpisanih zdravil; v petih letih je zrasla za kar 23 odstotkov. Samo število ljudi, ki hkrati jemljejo več kot deset zdravil, je od leta 2004 do 2009 s 13 tisoč poskočilo na več kot 23 tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.