Slovenija
31 ogledov

Dobil le javni opomin, kriminalisti medtem preiskujejo nove sporne smrti

Ivan Radan Planet TV
Razsodišče Zdravniške zbornice je Ivanu Radanu, ki naj bi bolniku vbrizgal kalij in tako povzročil smrt, izreklo le havni opomin, licenca mu ostaja. Kriminalisti medtem razširili preiskavo.

Razsodišče Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) je zdravniku Ivanu Radanu, ki je osumljen, da je konec decembra lani bolniku v kliničnem centru (UKC) Ljubljana skrajšal življenje z raztopino kalija, izreklo javni opomin. Postopek še sicer ni zaključen.

Razsodišče ZZS sicer ni uvedlo postopka za ugotavljanje večje strokovne napake na podlago česar bi Radanu lahko odvzeli licenco, ker nima dokaznega gradiva, meni predsednik ZZS Andrej Možina. Kriminalistična preiskava namreč še poteka, razsodišče pa razpolaga le s podatki internega nadzora UKC.

Preiskava razširjena na vse umrle

Po neuradnih podatkih so preiskavo razširili na vse primere smrt ba oddelku, ko je tam delal Radan. Primerov smrti, ki naj bi jih zakrivil Radan, naj bi bilo tako več, pri tem pa ni šlo za poskuse evtanazije pač pa za poskuse uboja.

"Pričakovati je, da bo kriminalistična preiskava, ki se širi in je zelo obsežna morda ponudila novo dokazno gradivo. Če bodo prišli na dan novi dokazi lahko ZZS in jaz osebno sproži postopek odvzema licence, " napoveduje Možina.

Še vedno je lahko zdravnik

Radan v tem trenutku tako se vedno lahko zdravi, vendar je Možina prepričan,  da zaradi vseh pritiskov te možnosti ne bo imel. "Prizadevali si bomo, da v tem pravnem v as komu ne bo delal s pacienti, v njegovo dobro in.v dobro pacientov."

Predsednik Zdravniške zbornice presenečen

Izrek javnega opomina je v skladu s trenutno veljavnimi pravnimi akti najstrožji možni disciplinski ukrep, so sporočili z zdravniške zbornice, predsednika ZZS Možino sicer odločitev razsodišča preseneča, saj je po njegovem mnenju "že samo insceniranje evtanazije nesprejemljivo in neodgovorno dejanje zdravnika, da o domnevnem poskusu umora niti ne govorim".

Razlogi za odločitev razsodišča bodo v celoti znani, ko bo sklep obrazložen in pravnomočen. "Zavedam se dejstva, da bo ukrep različno odmeval tako v slovenski kot v zdravniški javnosti, kakor tudi dejstva, da je razsodišče najverjetneje pri svoji presoji upoštevalo sočasen potek kriminalistične preiskave, ki v kazenskem postopku ugotavlja najbolj verodostojne dokaze," pravi Možina.

Na UKC preiskujejo še en primer smrti, ki naj bi jo povzročil Radan

Radan je po ugotovitvah izrednega nadzora na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana konec decembra lani 83-letnemu nevrološkemu bolniku verjetno skrajšal življenje z infuzijo kalija in morfija. Materialnih dokazov za to nimajo, saj je bil bolnik upepeljen, obdukcija pa ni bila opravljena.

Zaradi tega so zdravnika odpustili, ta pa je že napovedal, da bo pravico iskal na delovnem sodišču. Prav tako so zaradi dogodka zamenjali predstojnico kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojano Žvan in predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja.

Policija primer še preiskuje. So pa v UKC Ljubljana po tem primeru sprožili še en izredni notranji nadzor nad primerom smrti bolnika, ki naj bi ga prav tako zdravil Radan. Nadzor še ni končan, predvidoma bodo ugotovitve znane konec meseca.

Komentarjev 5
  • mph 19:30 19.februar 2015.

    Kar zadeva mene bi morala biti pravica do dostojanstvene smrti zapisana v ustavi. Pri temu pa na način, kako se je vse odvijalo in se pa ne vem, če ni naredil tem prizadevanjem več škode kot koristi.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:10 19.februar 2015.

    a si sploh poslušal njegov intervju na planet tv? on trdi da do evantazije ni prišlo. da je en teden prej skoz govoril da bo dal bolniku kalij pa ni noben reagiral. zakaj? zato ker sistem ne funkcionira tko k ...prikaži večk bi mogu. To je bil njegov protest. Ni hotu nardit medijske norčije iz tega ampak interno. Ti predpostavljaš da je on kriv, jz pa verjamem da ni kriv in da ni dejansko bil tok neumn da bi res izvedel evantazijo.

  • Janez_53 17:25 19.februar 2015.

    Ti si tudi en "komunikacijski šum"! Sam odobravam evtanazijo v brezupnih primerih, vendar pa svojci pri tem vseeno morajo imeti nekaj besede! Kje si pa ti videl komunikacijski šum, pa mi res ni jasno. V bistvu je to bila ilegalna ...prikaži več evtanazija, ki je pač prišla v javnost. Vsekakor pa vso odgovornost nosi zdravnik, ki si sedaj izmišljuje neumne izgovore!