Slovenija
23 ogledov

Dobili boj s požarom

Požar gasijo gasilci enote Gamsi, ki je posebej usposobljena za gašenje v visoko Žurnal24 main
Gasilci, posebej usposobljeni in opremljeni za gašenje v visokogorju, so pogasili požar na Rombonu. Pomagal jim je helikopter Slovenske vojske.

 

Kljub vsemu pa bodo okrog deset hektarov veliko požarišče v prihodnjih dneh še naprej nadzorovali z manjšimi letali, saj obstaja možnost, da se je požar na kakem mestu le "potuhnil" in lahko spet vzplamti.

Sedmim gasilcem je proti večeru uspelo pogasiti požar. V bližini požarišča so namestili manjši bazen, ki ga je helikopter polnil z vodo iz doline. Gasilci so v njem polnili nahrbtnjače, s katerimi so nato gasili požar.

"Po sobotnem in nedeljskem dežju je požar omejen, pojavljajo se samo še tri manjša žarišča," je o dopoldanskem stanju na področju Roglja na višini 1.300 metrov na gori Rombon povedal poveljnik Gasilske zveze Bovec Miro Bozja. "Že za včeraj smo načrtovali 'finalni obračun z ognjem', prišla naj bi dva helikopterja Slovenske vojske, a zaradi slabega vremena to ni bilo mogoče. Zato gašenje nadaljujemo danes."

Helikopter je po besedah Bozje ob deseti uri zalival območje požara z vodo, nato se je vrnil v Ljubljano po gorivo in na vrh Roglja odpeljal sedemčlansko ekipo gasilcev, ki je posebej usposobljena in opremljena za gašenje v visokogorju.

Ekipa gasilcev je ob podpori helikopterja danes požar pogasila. Za visokogorje namreč, poudarja Bozja, ne more nihče zatrditi, da je požar pogašen, razen če bi prišlo do res obilnega deževja. "Lahko pa trdim, da bo, vsaj tako predvidevamo, zelo dobro lokaliziran in se ne bo mogel več širiti."

Požar je prejšnji torek zvečer zanetila strela, gasil pa ga je helikopter Slovenske vojske in pet gasilcev, a so gašenje zaradi nevarnosti v sredo prekinili. Poleg tega požar ni ogrožal nikogar in ničesar, zato so ga gasilci do danes le opazovali iz doline.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.