Slovenija
1682 ogledov

Dobili bomo novo registrsko tablico

Moped Andrej Leban
Za kolesa s pomožnim motorjem, ki ne presegajo hitrosti 25 km/h, bo z majem obvezna registracija. Nova tablica pa se bo od ostalih ločila že po barvi.

Iz osnutka pravilnika o registraciji vozil, ki ga ministrstvo za infrastrukturo sicer še usklajuje, je razvidno, da bodo nove registrske tablice za mopede nekaj posebnega. Tako registracijsko območje kot registrska oznaka vozila bosta označena z rdečimi črkami in številkami.

Tablica za kolesa s pomožnim motorjem | Avtor: Gradivo ministrstva za infrastrukturo Gradivo ministrstva za infrastrukturo
Registrska tablica bo široka 150 in visoka 110 milimetrov.

Določbe pravilnik o novih registrskih tablicah bodo predvidoma veljavne od aprila dalje, saj je v skladu s septembra sprejetim zakonom od 1. maja 2017 dalje za mopede s trajno nazivno močjo pogonskega motorja nižjo kot 4 kW in hitrostjo do 25 km/h obvezna registracija in tehnični pregled. 

Iz napovedi ministrstva pa je mogoče razbrati, da bo tehnične preglede mopedov po vzoru traktorjev mogoče opravljati tudi na terenu. 

Čelada je obvezna tudi za polnoletne!

Za vožnjo mopedov je v skladu z novim zakonom od 19. novembra že potrebna čelada, vozniki pa se bodo lahko odločili med motoristično ali kolesarsko čelado.

Ne glede na starost voznika pa mora ta v primeru, da vozi moped, katerega konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, vedno nositi vsaj kolesarsko čelado, lahko pa tudi motoristično.

Potniki na mopedu in motornem kolesu morajo biti stari najmanj 12 let, voznik mopeda, ki prevaža potnika, ne sme biti mlajši od 16 let.

Komentarjev 32
 • Avatar praufo
  praufo 17:13 20.december 2016.

  za pešca je po novi zakonodaji predvidena čeleda, poškodbe so lahko takšne ali drugačne, ampak važno je da je pešec varen ... no in za to je čelada

 • Avatar praufo
  praufo 16:25 20.december 2016.

  kaj pa pešci, so varni ... ?

 • Avatar praufo
  praufo 16:02 20.december 2016.

  vse za varnost, ki jo plača kdo drug kot voznik ... biznis je biznis