Slovenija
17 ogledov

Dobili bomo nujno potreben center

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Samomorilnost v Sloveniji ostaja velik problem. Zato je toliko bolj spodbuden podatek, da se nam obeta prvi center za raziskovanje samomorilnosti.

Najkasneje jeseni bomo dobili prvi center, ki se bo posvečal raziskovanju samomorilnosti. Ideja o tovrstnem centru sicer sodi že vrsto let nazaj – brat sedanjega dekana primorske Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Dragana Marušiča, Andrej Marušič, se je leta in leta posvečal samomorilnosti.

KAM, če potrebujete nasvet, pogovor? Nekaj nasvetov najdete tukaj.

Čutil potrebo, da izpolnim začrtan cilj
S priznanim psihiatrom Diegom de Leo se je začel pogovarjati o programu za preprečevanje samomorov. Po Andrejevi smrti je ta načrt rahlo zastal, lani pa je de Leo prišel do Dragana, rekoč, da čuti potrebo po zagonu tega centra. "Kaj pa je že do zdaj nastalo? De Leo z nami že sodeluje in vodi en projekt, ki ga financira Agencija za raziskave in razvoj. Z njim sodeluje več raziskovalcev, ki so sodelovali že z Andrejem," nam rezultat te ideje predstavi Dragan. Številčno bo v centru sodelovalo do deset ljudi – pravnikov, psihologov, psihiatrov, informatikov ...

Tujci pripravljeni sodelovati
Formalno je center za raziskave samomorilnosti že ustanovljen. Z novim akademskim letom bo predvidoma center na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede Univerze na Primorskem v Kopru začel delovati tudi uradno. Želijo si vključitve še več interdisciplinarnih raziskovalcev, pravi Marušič. K sreči je z njimi pripravljeno sodelovati veliko strokovnjakov iz tujine. Kot pravi: "Kar se tiče teh povezav s tujino, me nič ne skrbi, da ne bi šlo."

Upanje nikoli ne umre – da se ne splača obupati, dokazuje Renata. Njeno zgodbo si preberite v članku Strah nas je priznati, da imamo težave.

Center so sicer predstavili pred dnevi na konferenci, kjer je sodelovalo več tujih strokovnjakov. Belgijec Kees Van Heeringen je denimo povedal, da po uradnih podatkih letno samomor naredi okoli milijon ljudi; neuradno je seveda številka večja. V Sloveniji je na sto tisoč ljudi od 25 do 30 samomorov letno. Letno zabeležimo okoli 600 samomorov. Čeprav se podatki v zadnjih letih nekoliko popravljajo, ostajamo visoko nad evropskim in svetovnim povprečjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.