Slovenija
66 ogledov

Dobili milijone, davkov pa oproščeni

Egon Bandelj Barbara Milavec
Splošna plovba. Zaradi zakonske ureditve jim večine davka od dobička ni treba plačati.

Liberijska družba Genshipping Corporation, ki je v stoodstotni lasti Splošne plovbe Portorož, je bila po podatkih finančnega ministrstva v letih 2008–2011 neto prejemnica državne pomoči, in sicer v višini več kot 21,5 milijona evrov.

Na seznamu največjih prejemnikov državne pomoči zaseda osmo mesto; na prvih dveh sta NLB in Slovenske železnice. Podatek finančnega ministrstva o neto državni pomoči sicer zajema vse – od dejanskih finančnih injekcij do oprostitve plačila davkov.

Pomagali dejansko Nemcu

Direktor Splošne plovbe Egon Bandelj je aprila v svojih nastopih proti prodaji preostalega četrtinskega (para)državnega deleža oziroma deleža Kada in Soda že do tedaj glavnemu lastniku družbe, nemškemu ladjarju Petru Döhleju, izjavil, da je dobiček podjetja v zadnjih štirih letih znašal 156 milijonov evrov.

In koliko od tega (sploh ker gre za podjetje v tuji lasti) je prek davkov v zadnjih letih kapnilo v državni proračun? Na finančnem ministrstvu podatka niso hoteli razkriti, češ da gre za davčno tajnost, prav tako ne Bandelj. “Ne spomnim se,” nas je želel odpraviti. Pa smo ga prosili za podatek za lani. “Letno poročilo še ni zaključeno,” je bil kratek. Torej za predlani? “Ne vem,” se je glasil odgovor. Prav tako je zavrnil vprašanje, kako so poslovali lani: “To niso stvari, ki bi jih bilo nujno razlagati.” Glede davščin je znan le podatek za leto 2010, ko je Splošna plovba plačala 114 tisoč evrov davka na dobiček.

Komentarjev 2
  • bojovi 11:44 09.julij 2012.

    Revni bodo bolj revni, bogati bodo bolj bogati. Strategija JJ.

  • Veteran 21:30 08.julij 2012.

    Bandelj mislim, da si se kar tiho strinjal s prodajo deleža SP, vendar mi ni jasno zakaj igraš tako igro ali pa ja.