Slovenija
27 ogledov

Dobili opomin zaradi starševskega dopusta

zivljenje 30.04.13. dojencek, oce, foto: shutterstock Shutterstock
Gre za drugo stopnjo v postopku ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje, obrazloženo mnenje. Če Slovenija ne bo ustrezno ukrepala, lahko Bruselj v naslednji fazi postopka primer predloži Sodišču EU.

Evropska komisija je danes Slovenijo že drugič opomnila, ker še ni prenesla predpisov EU o minimalnih pravicah do starševskega dopusta. 

Revidirana direktiva o starševskem dopustu, ki jo je bilo treba v nacionalno zakonodajo prenesti do 8. marca 2013, določa, da imajo vsi zaposleni starši pravico do vsaj štirih mesecev dopusta po rojstvu ali posvojitvi otroka.

Predpisi zagotavljajo spodbudo za očete, da izkoristijo starševski dopust, ker en mesec dopusta ni prenosljiv med staršema, vendar je določitev dohodka delavcev med starševskim dopustom prepuščena članicam oziroma nacionalnim socialnim partnerjem.

Zakon že v DZ

Z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so sporočili, da je predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih v postopku sprejemanja v državnem zboru in naj bi ga obravnavali na marčevski seji.

Po predlogu novega zakona materi ostaja pravica do materinskega dopusta v trajanju 105 dni, zaradi uskladitve z direktivo o nosečih delavkah pa na novo določa obvezno izrabo materinskega dopusta v trajanju vsaj 15 dni. Mati mora obveznih 15 dni izrabiti pred porodom ali po njem in se jim ne more odpovedati. Ostale določbe, ki urejajo materinski dopust, ne prinašajo bistvenih novosti, dodajajo na ministrstvu.

Vsak od staršev ima po novem zakonu še pravico do starševskega dopusta v trajanju 130 dni, pri čemer lahko mati na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih. Medtem lahko oče na mater prenese vseh 130 dni starševskega dopusta.

Nič več po dnevih

Novost je tudi način izrabe prenesenega starševskega dopusta, ki ga ne bo več mogoče izrabiti po dnevih, ampak samo v strnjenem nizu. Upravičenec ga lahko izrabi največ dvakrat letno, vsakokrat v trajanju najmanj 15 koledarskih dni.

Zaradi uskladitve z direktivo je bilo treba določiti tudi, da ima pravico do starševskega dopusta tudi posvojitelj oziroma oseba, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve, in sicer na enak način in v enakem obsegu kot to velja za starševski dopust za biološke starše. "Predlog zakona je temu sledil, prav tako pa v določenih delih bolje ureja pravice za socialne starše, ki dejansko otroka negujejo in varujejo - npr. pravica do krajšega delovnega časa in delnega plačila za izgubljeni dohodek tudi za rejnike in skrbnike, očetovski dopust (če ga ne izrabi biološki oče) tudi za osebo, ki za otroka de facto skrbi, pomoč ob rojstvu otroka tudi za posvojitelje, skrbnike in podobno," navajajo na ministrstvu.

Po sedaj veljavni ureditvi ima posvojitelj pravico do posvojiteljskega dopusta v trajanju 150 dni za otroka, starega od enega do štirih let in 120 dni za otroka, starega od štiri do 10 let. V predlogu zakona pa je določeno, da ima posvojitelj pravico do starševskega dopusta do zaključka prvega razreda osnovne šole otroka, v istem obsegu in trajanju kot starša. Predlog zakona tudi predvideva določena podaljšanja ob posvojitvi več otrok hkrati.

Primer lahko konča na sodišču

Če Slovenija ne bo ustrezno ukrepala, lahko Bruselj primer predloži Sodišču EU. Zaradi neprenosa evropskega pravnega reda v nacionalno zakonodajo lahko zahteva finančno kazen že ob prvi napotitvi na sodišče.

Opomin Sloveniji sodi v sklop rednega mesečnega svežnja odločitev o kršitvah evropske zakonodaje, v katerem komisija začenja ali nadaljuje postopke proti članicam, ki niso izpolnile obveznosti v skladu s pravom EU.

Komisija je danes sprejela 121 odločitev, od tega 18 obrazloženih mnenj, osem zadev pa je predložila Sodišču EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.