Slovenija
24 ogledov

Dobili posojilo, zvišali so plače

Slovenske železnice, vlak Dejan Mijović
211 zaposlenim na Slovenskih železnicah so sredi aprila zvišali plače. V povprečju za 188 evrov bruto. Dvom vzbuja predvsem dvig plač pisarniškim delavcem.

Sredi aprila so na Slovenskih železnicah predlagali spremembe pogodb o zaposlitvi za 211 zaposlenih. 

Na podlagi seznama oseb, s katerim razpolagajo v uredništvu Dela, bi ti zaposleni v povprečju prejeli 188 evrov bruto več na mesec. Železniško blagajno bi sprememba na letni ravni stala skoraj 480 tisočakov, s tem denarjem pa bi lahko zagotovili tristo plač po 1600 evrov bruto.

Medtem ko je bil pri 84 osebah dvig plač menda neizogiben, ker so prevzele delo ljudi, ki so se upokojili, in njihove neodložljive izvršilne procese, vzbuja dvom zvišanje plač preostalim, predvsem pisarniškim delavcem.

Za odpravo strukturnih neskladij

Na železnicah pojasnjujejo, da se je samo lani število zaposlenih zmanjšalo za 836, v zadnjih dveh letih pa skupno za 1092. "Zato je bilo treba odpraviti strukturna neskladja in ustrezno prilagoditi organiziranost izvajanja procesov dela," so pojasnili.

To po njihovem pomeni, še piše časnik, da so bili posamezniki razporejeni na druga dela in je bilo zato z njimi treba podpisati nove pogodbe: "Maja je bilo sklenjenih 234 novih pogodb o zaposlitvi, med njimi z 18 zaposlenimi na režijskih delovnih mestih. Višjo plačo prejema 169 ljudi. Vpliv navedenih sprememb na povečanje mesečnih stroškov plač znaša 0,26 odstotka."

Milijoni za izbrane

Ne le višje plače, javnost je pred kratkim presenetil podatek, da bodo železničarji predvidoma prejeli 1082 evrov regresa bruto. "Znesek regresa na SŽ je določen s kolektivno pogodbo za dejavnost železniškega prometa. V skladu s kolektivno pogodbo mora biti izplačan do konca junija, znašal pa bo 70 odstotkov povprečne plače v državi. V izračunu bo upoštevana povprečna plača za april, ki trenutno še ni znana," so še sporočili z železnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.