Slovenija
197 ogledov

Dobili smo zdravnike s srcem

Prvim diplomantom Martini Babič, Urošu Beletu, Sabini Blažević, Robiju Kelcu, Gr Žurnal24 main
Zgodovinsko. Priseglo prvih 11 diplomantov.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Mariborska medicinska fakulteta je dobila prve diplomante. "To so zdravniki s srcem, ki so in bodo drugačni od trenutnega mnenja o zdravnikih v Sloveniji," je prepričan prodekan Kristijan Jejčič. "Pustili smo pečat naši fakulteti in kamorkoli gremo, ne smemo pozabiti, kdo smo, od kod prihajamo in komu je namenjen naš poklic – ljudem," je v govoru po Hipokratovi prisegi izpostavila Sanja Vuzem, ena od 11 diplomantov. Dekan fakultete Ivan Krajnc pa je mladim svetoval, naj se zavedajo, da je lepa in topla beseda bolj zdravilna kot vsa tehnologija, ki jo danes premoremo.

Zaploskal tudi državni vrh
Zgodovinske podelitve diplom se je udeležil tudi minister za zdravje Dorijan Marušič, ki ugotavlja, da v Sloveniji trenutno primanjkuje okoli 500 zdravnikov, zato bodo že v jeseni povečali število vpisnih mest na obe medicinski fakulteti v državi.

Predsednik republike Danilo Türk pa je v govoru opozoril na nujnost zavedanja odgovornosti, a ne le zdravnika, temveč tudi bolnika, in pojasnil, da je za primere smrti Bora Nekrepa in makedonskega delavca Saitija kriv sistem in ne le napake posameznikov.

Sicer pa bo preostalih 55 študentov prve generacije študij končalo jeseni, ko naj bi že hrumeli gradbeni stroji na lokaciji nove medicinske fakultete, ki bo po zagotovilih dekana končana v dveh letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.