Slovenija
7833 ogledov

Starši nočejo testirati otrok: "Dobivamo grozilna pisma, znašajo se nad nami"

Učiteljica v razredu
V šolah zaradi napovedanega samotestiranja pričakujejo težave

V združenju ravnateljev ob skorajšnji uvedbi obveznega samotestiranja učencev pričakujejo težave, je za STA danes dejal predsednik združenja Gregor Pečan. Pri tem je navedel potrebo po asistiranju najmlajšim učencem pri izvedbi samotestiranja kot tudi verjetno nasprotovanje dela staršev, ki so proti ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa.

"Od ministrstva za šolstvo in inšpektorata za šolstvo dobivamo samo usmeritve, kot pogovarjajte se, prepričajte starše in tako naprej. Ampak mi mislimo, da to vendarle ni naloga vodstva šol in učiteljev, da so naše naloge zapisane v zakonu o osnovni šoli in jih tudi odlično izvajamo. Prav bi pa bilo, če ostale strukture opravijo svoje naloge in pripravijo ukrepe ustrezno, da bodo državljani zaupali tem ukrepom, da ne bo dvoma o njih, potem se jih bo tudi dosti lažje dalo izvajati.

Od začetka epidemije je preteklo že 19 mesecev in bi bil pa morda že čas, da bi bile pravne podlage ustrezno pripravljene, da bi ukrepi tudi zdržali. In kot vemo iz bližnje preteklosti, so v glavnem ukrepi kot po tekočem traku naknadno bili ugotovljeni kot nezakoniti ali celo protiustavni. Potem se znajdemo vodstva šol, ravnatelji in tudi učitelji na odprtem terenu. Izvajali ste nezakonito, naše otroke ste nezakonito maltretirali in tako naprej. To so očitki, ki jih dobivamo, in grozilna, dobesedno grozilna pisma od različnih civilnih iniciativ. In to ni prav nič prijetno. Izvajamo pa samo tisto, kar sprejme vlada v svojih odlokih.

Gregor Pečan, za Odmeve na RTV SLO

Skladno z najnovejšimi vladnimi ukrepi za zamejitev širjenja covida-19 bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov. Na ministrstvu za izobraževanje so sprva navedli, da bo samotestiranje še naprej prostovoljno, naknadno pa so sporočili, da bo v šolah obvezno.

V združenju ravnateljev pričakujejo težave

V združenju ravnateljev ob tako hitrem prehodu od prostovoljnega testiranja v domačem okolju pričakujejo težave, je povedal predsednik združenja ravnateljev Pečan. Ob tem je spomnil, da so v sosednji Avstriji najprej testirali doma in nato v šolskem okolju, pri čemer testiranje ni bilo obvezno, je pa bil negativen test pogoj za vstop v šolo.

Pri nas pa gremo po njegovem mnenju še korak dlje, pri čemer sploh ni podatkov, koliko otrok se je v domačem okolju v resnici testiralo. Pri izvajanju testov v šolah je Pečan opozoril na množico staršev, ki nasprotujejo vsem ukrepom za zajezitev virusa, ne samo testiranju.

"Kot da smo šole ustanovljene za pregovarjanje državljanov"

"Ravnatelji imamo občutek, da so nas ponovno potisnili v prvo bojno linijo in verjetno ponovno tako, kot je bilo vse doslej, ne bomo imeli neke podpore," je dejal. Na inšpektoratu jim dopovedujejo, naj se glede samotestiranja pogovarjajo in prepričujejo starše, "kot da smo šole bile ustanovljene za pregovarjanje državljanov", je dodal Pečan.

"Zadeva je v zadnjem tednu, zlasti po počitnicah, dejansko eskalirala do komajda še obvladljivih razsežnosti," je za Odmeve na RTV SLO povedal Pečan. "Ne vemo, kako daleč bo ta zadeva še šla. Vsem nam je jasno, da je vendarle bolje žrtvovati v tednu trikrat po pol ure ali tudi celo uro pouka in izvajati testiranja oziroma samotestiranje učencev, kot pa imeti vse učence na daljavo in izvajati pouk na daljavo. Ampak na žalost se nam zna zgoditi, da bo nas sama situacija prisilila v to smer, da bodo posamezne šole, tako kot je že bil primer na nekaterih šolah v Ljubljani, izvajale vsaj za del šole pouk v celoti na daljavo."

Stvar je še bolj nerodna, ker se je do zdaj večina ukrepov izkazala za nezakonite ali celo neustavne, je še izpostavil. V šolah so tako povsem osamljeni in brez podpore, "starši pa se potem po mili volji znašajo nad nami", pravi.

Šest in sedemletniki se niso sposobni sami testirati

Predsednik združenja ravnateljev je opozoril tudi na težave, povezane s tem, da bodo morali učitelji pomagati najmlajšim pri izvedbi samotestiranj, saj "si nihče ne dela utvar, da so šest- in sedemletniki sposobni sami izvajati to testiranje".

Šolniki bodo sicer po svojih najboljših močeh izpeljali vse, kar jim je bilo naloženo, čeprav, kot je spomnil Pečan, imajo velike kadrovske težave, saj tudi učitelji zbolevajo oz. odhajajo v karanteno. "Nalagati takšne ukrepe brez premisleka, brez posvetovanja, je milo rečeno neresno," je še ocenil.

Tudi v srednjih šolah pričakujejo težave

V zvezi srednjih šol ob uvedbi obveznega samotestiranja dijakov v šolah prihodnji teden pričakujejo težave, ker nimajo prostorov za samotestiranje niti za osamitev "pozitivnih" dijakov, je povedala predsednica zveze Fani Al Mansour. Na Sviz se že obračajo številni starši, tudi z napovedmi, da samotestiranja svojih otrok ne bodo dopustili. 

"Nimamo prostora, da bi izvajali samotestiranje, niti prostora, da bi takšne dijake osamili in jih nekam umaknili. Ali bodo na starše, ki jih bodo prišli iskat, čakali na hodnikih," se sprašuje Al Mansourjeva. Ob tem je pripomnila, da so na te stvari pristojne opozarjali že prej in dosegli spomladi konsenz, da se samotestiranje izvaja doma in da le zdravi dijaki pridejo v šolo.

Učitelj | Avtor: Profimedia Profimedia

V srednjih šolah po njenih navedbah pričakujejo težave tudi zaradi obveznega nošenja mask. "Dijaki so že do zdaj upoštevali nošenje mask, problem nastane, ko to postane obveza," je dejala. Omenila je dopis starša dijaka, v katerem je vrhovno sodišče 8. oktobra presodilo, da za izrekanje prekrškovnih sankcij zaradi opustitve nošenja mask ni zakonske podlage in da šola dijakov ne more siliti v nošenje mask, ker jih ne morejo kaznovati. Učitelji jih lahko samo prosijo, da upoštevajo navodila. "Tistega, ki to ne upošteva, ne morem poslati od pouka," je dejala.

"Številni starši že intervenirajo, zlasti kar se tiče obveznega samotestiranja otrok, tudi z napovedmi, da tega ne bodo dopustili. Po natančnejši analizi tega odloka je zanesljivo mogoče ugotoviti, da se je ponovila zgodba iz preteklosti, ko so bili nekateri ukrepi, ki zadevajo veliko število ljudi, skrajno slabo domišljeni," pa je dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 54
  • gorenc 17:36 09.november 2021.

    ma vsega skupaj je počasi dovolj...virus je svetovnih razsežnosti in maska in palčka ne bosta škodila .dost je tega j.... v glavo ma res dost.

  • munja 15:38 09.november 2021.

    Nikjer ni bilo zaslediti, da so starši nasprotovali cepljenju otrok proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, ošpicam... ne vem zakaj to počnejo zdaj. Tudi palčke in maske še niso nikogar ubile. Eni pač morajo biti vedno proti. Samo ne vem, kako ...prikaži več dolgo bodo še lahko nasprotovali, ker bo oz. je že tega dovolj.

  • Monica_Coleman 15:10 09.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦