Slovenija
4029 ogledov

Dobra in slaba novica za Roberta Goloba

Robert Golob Profimedia
Nezadovoljstvo z delom vlade Roberta Goloba ne raste več in tudi podpora strankam tako vladne koalicije kot opozicije se je ustalila na novi ravni. Delo vlade premierja Roberta Goloba kot neuspešno ocenjuje 62,3 odstotka vprašanih, 33,4 odstotka pa jih meni, da je vlada uspešna, kažejo rezultati majske raziskave Vox populi v današnjem Dnevniku.

Ocena dela Golobove vlade se vendarle popravlja, saj je bilo prejšnji mesec z vlado zadovoljnih 30,3 odstotka vprašanih, kljub temu pa je nezadovoljnih z delom vlade še vedno bistveno več kot zadovoljnih. Najnižjo točko je vlada dosegla marca, ko je njeno delo kot uspešno ocenilo 24,4 odstotka vprašanih, torej manj kot četrtina. Nasprotno pa se je gibala ocena neuspešno, ki je od marčevskih 70,3 odstotka padla, so zapisali v Dnevniku.

Pri podpori parlamentarnim strankam anketa tokrat ni prinesel večjih sprememb. Po javnomnenjski raziskavi agencije Ninamedia za Dnevnik bi SDS volilo 23,4 odstotka vprašanih (aprila 22,3 odstotka), za Gibanje Svoboda bi glasovalo 15,4 odstotka anketiranih, enako kot aprila. Na tretjem mestu je SD z 8,1 odstotka (aprila 6,4 odstotka) podpore. Sledita NSi s 5,9 odstotka (aprila 6,6 odstotka) podpore in Levica s petimi odstotki (aprila 4,9 odstotka).

Neopredeljenih je bilo tokrat 29,7 odstotka, kar je opazno manj kot prejšnji mesec, ko jih je bilo 37 odstotkov in meseca marca, ko jih je bilo 36,5 odstotka.

Ob upoštevanju opredeljenih volivcev anketa kaže, da bi SDS v državnem zboru zastopalo 36 poslancev, 23 poslancev bi imelo Gibanje Svoboda, 12 SD, devet NSi in osem Levica. Stranke sedanje vladne koalicije bi tako imele skupaj 43 poslancev, stranke opozicije pa 45 poslancev. Oblikovanje vlade bi bilo težko za eno ali drugo koalicijo, nastala vlada pa bi bila šibka, poroča Dnevnik.

Ustanovna seja dz državni zbor parlament poslanci | Avtor: Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora. Anže Petkovšek
Če pa bi se v DZ kdaj uspelo prebiti še kakšni drugi stranki, bi to korenito spremenilo razmerja med strankami in tudi možnosti oblikovanja koalicij. Tokrat je v anketi za druge stranke glasovalo 7,7 odstotka vprašanih, kar je skoraj štirikrat toliko kot aprila, ko je drugim strankam glas dalo dva odstotka anketiranih. Za stranko Vesna je glasovalo 15 anketirancev, za SLS pa je glas dalo 13 anketiranih.

Eva Irgl padla na dno lestvice

Lestvica priljubljenosti tokrat v primerjavi s prejšnjim mesecem ne prinaša velikih premikov, izjema je le Eva Irgl, ki je s 13. mesta zdrsnila na dno lestvice. Na prvem mestu ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar z nekoliko višjo oceno. Sledijo poslanec SDS Anže Logar, novi predsednik SD Matjaž Han, kočevski župan Vladimir Prebilič, evropska poslanka Ljudmila Novak, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in ljubljanski župan Zoran Janković. Prvak NSi Matej Tonin je na 10. mestu, predsednik vlade in Svobode Robert Golob na 14., predsednik SDS Janez Janša pa na 20. mestu.

Javnomnenjsko raziskavo je med 13. in 15. majem za časnik Dnevnik opravila agencija Ninamedia na vzorcu 700 polnoletnih oseb.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
 • sokol7 13:25 21.maj 2024.

  Ne razumem ljudi kaj le podpirajo za delo te vlade? Morda uspešno reševanje zdravstva, morda korupcijo, izčrpavanje gospodarstva, ki beži vstran od Goloba, morda polovico zaposlenih na minimalcih??? Bedaki ...

 • munja 12:30 21.maj 2024.

  Te kretenske ankete naj čimprej ukinejo, ker nič ne predstavljajo, samo še bolj zmedejo ljudi. Ljudje, če so pametni, naj se odločajo po svoji lastni presoji, brez teh brezzveznih anket.

 • Avatar luckyss1
  luckyss1 05:51 21.maj 2024.

  Ankete pokažejo le koliko kretenov je anketa zajela...EU je v krizi, Nemčija v recesiji, posledice "sankcij proti Rusiji" so očitne. To in vsiljevanje zelenega sprehoda ima svojo ceno... Ampak vsi pokazatelji iz EU kažejo, da nam gre bolje kot večini ...prikaži več .. Bi nam šlo lahko še bolje ?! ...Vsekakor...Bi nam lahko bistveno slabše - počakajte na Janezovo vlado...V bistvu na nek način komaj čakam, da Janez prevzame uzde, da boste imeli za kaj jamrat, svojat bebava..