Slovenija
35 ogledov

Dobra je le Izola

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Rezultati. Že drugo leto je Obalno-kraška regija po gospodarskih rezultatih povsem na dnu.

Znova na dnu. “Slabi gospodarski rezultati iz leta 2008 so se lani žal nadaljevali, Obalno-kraška regija je med vsemi statističnimi regijami znova povsem na dnu. Skupna izguba podjetij, ki so lani ustvarila za petino manj prihodkov, dosega 161 milijonov evrov,” je povedala Marija Batagelj s koprskega Ajpesa.

Ko te potegnejo na dno

Koprska podjetja so lani kot celota med Obalnimi pridelala največ izgube, več kot 80 odstotkov. Z neto dobičkom so poslovale gospodarske družbe le v Izoli. “To je pač posledica dejstva, da te očitno lahko nekdanji paradni konji, ko so v slabi kondiciji, potegnejo povsem na dno,” je komentiral izolski župan Tomislav Klokočovnik.

Zadovoljen pa sem, da imamo v naši občini veliko število malih podjetij,” je dodal. In prav mali in samostojni podjetniki so tisti, ki lani kot celota niso poslovali v rdečih številkah.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Izgube tudi v turizmu
Preostale statistične regije v državi so lani vsega skupaj imele le za 15 odstotkov več izgube kot ena sama, najslabša – to je Obalno-kraška regija. Na dno so jo povlekli Luka Koper, Istrabenz in Intereuropa. Tudi v turizmu je slabo; skupna izguba dejavnosti je lani namreč dosegla 25 milijonov evrov. Najbolje se je odrezala trgovina, najslabše pa panoga prometa in skladiščenja.

Še leta 2007 je bila naša regija po rezultatih v zlati sredini, so ugotovili na Ajpesu, zdaj pa je že drugo leto daleč najslabša. Močno se je povečala tudi zadolženost regijskega gospodarstva – v primerjavi s stanjem pred enim letom se je povečala za dobro četrtino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.