Slovenija
19 ogledov

"Dobra mama poskrbi zase"

mati mama sin veselje sreča Shutterstock
V Sloveniji je žensk z izkušnjo materinstva vse več, vendar rodijo čedalje manj otrok.

V Sloveniji danes obeležujemo materinski dan, ob katerem je v ospredju izkazovanje pozornosti in hvaležnosti materam za njihovo poslanstvo. A dobra mama je tista, ki zna poskrbeti zase, saj šele, ko se sama počuti dobro, se lahko kakovostno razdaja otrokom in partnerju, je povedala strokovnjakinja za partnerske odnose Melita Kuhar Pucko.

Materinski dan, ki se na današnji dan obeležuje samo v Sloveniji, izhaja iz krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja. Gre za Marijin praznik in se obeležuje natanko devet mesecev pred božičem. Korenine praznika pa segajo v ameriško žensko socialno gibanje v 19. stoletju. Iz ZDA pa se je razširil v Evropo po 1. svetovni vojni.

V senci 8. marca

V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, v javnosti ni obeleževal, v 90. letih prejšnjega stoletja je nato znova začel dobivati prostor tudi v javnem življenju.

Biti mama v današnjih časih je zahtevna naloga, saj se matere osredotočijo predvsem na svoje otroke in velikokrat pozabijo poskrbeti zase, pravi Kuhar Puckova. Mame pa morajo po njenem mnenju ostajati ženske, partnerice, prijateljice in tudi hčerke svojim staršem. Prav sožitje vseh teh vlog jim omogoča umirjenost in občutek kompetentnosti. Le tako lahko dobro vzgajajo svoje otroke in jim predajajo vse kar znajo in zmorejo, je prepričana.

Največja vrlina je ljubezen in postavljanje mej

Kuhar Puckova, ki je tudi vodja projekta Svetovalnica, je izpostavila, da so največje vrline dobrih mater postavljanje mej otrokom ob brezpogojni ljubezni ter dajanje otroku občutek varnosti in sprejetosti. Mama je najpomembnejša še posebej v prvih letih otrokovega življenja, saj se takrat z otrokom povežeta v zdravo simbiozo, znotraj katere so otroku zadovoljene njegove potrebe. Tako se otroku po njenih besedah da odlična popotnica, da postane čustveno zdrava oseba, ki zaupa ljudem in okolici, kar ima za posledico tudi boljšo družbo. Zato je vloga mater tako pomembna.

O materinskem dnevu je Kuhar Puckova poudarila, da je lepo se mater spomniti tudi na ta dan, vendar je naklonjenost do njih treba negovati in jim jo izkazovati vse dni v letu.

Slovenke rodijo čedalje manj otrok

V Sloveniji je žensk z izkušnjo materinstva vse več, vendar rodijo čedalje manj otrok. Po zadnjih podatkih statističnega urada je v Sloveniji nekaj več kot 663.000 mater. V letu 2013 so bile matere v Sloveniji ob rojstvu prvega otroka stare povprečno 29 let. V istem letu se je rodilo nekaj več kot 21.100 otrok, pri čemer je polovica mater rodila prvič, več kot tretjina pa drugič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.