Slovenija
1373 ogledov

Do konca leta bo vlada ljudem vrnila slabih 6 milijonov evrov

Dominika Švarc Pipan Flickr Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan
Vlada je na današnji seji potrdila besedilo predloga Zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19.

"Vlada je sprejela predlog zakona, ki bo šel v obravnavo po rednem postopku," je danes pojasnila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Kdaj bodo ljudje – tisti, ki so globe že plačali – dobili povrnjen denar? "Nekaj mesecev bo trajalo, od dva do tri, da bo zakon sprejet. Uveljavljen bo v običajnem roku in potem se bodo izplačila lahko začela. Kdaj točno se bodo izplačila začela izvajati, ne moremo napovedati. Upam pa si nekako predvidevati, da bi se izplačila lahko izvedla proti koncu letošnjega leta," je pojasnila ministrica. 

Kdo bo upravičen do izplačila? "Gre izključno za tiste prekrškovne postopke, ki so se izkazali, da niso imeli zakonite oz. ustavnoskladne pravne podlage," je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnila Švarc Pipan.

Od začetka epidemije do 31. maja 2022 je bilo zaradi kršenja covidnih pravil sproženih več kot 62.000 prekrškovnih postopkov ter izrečenih za več kot 5,7 milijona evrov glob. Od tega je bilo 1,7 milijona evrov glob plačanih prostovoljno, preostale pa so šle v prisilno izterjavo, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje. "In prav ta znesek (1,7 milijona evra) je tisti realni znesek povračila oz. finančna posledica za državo," je pojasnila ministrica za pravosodje.

Predlog zakona celovito ureja področje izplačila zneska glob, stroškov prekrškovnega postopka, postopka prisilne izterjave in odvzete premoženjske koristi v zvezi s prekrškovnimi postopki, ki so se vodili za prekrške, storjene med 7. marcem 2020 in 30. majem 2022, kot kršitev ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19.

Ureditev temelji na analizi pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih proti posameznikom zaradi kršitev ukrepov zoper virusno bolezen covid-19, in izhodiščih za pripravo normativnih rešitev, ki jih je sprejela vlada na seji 24. novembra 2022. Pri tem v vladi zasledujejo cilj, da se globe, stroški postopka, postopka prisilne izterjave in odvzeta premoženjska korist izplačajo čim bolj avtomatično in s čim manj obremenitvami za upravičence.

Vlada potrdila letni načrt za financiranje investicij v športne programe

Po seji je spregovoril tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, ki je predstavil letni načrt za financiranje in sofinanciranje investicij v športne programe in novelo o zakonu o spodbujanju investicij. "Vlada je potrdila letni načrt za financiranje in sofinanciranje za športno infrastrukturo za leto 2023. To je načrt, ki ga šport nujno potrebuje. Gre se za razvoj športa in športnih panog ter za prenove dotrajane infrastrukture," je dejal Han ter poudaril, da bodo v petih letih za športno infrastrukturo namenili 150 milijonov evrov.

V letu 2023 bodo tudi objavili razpis za financiranje in sofinanciranje investicij v višini skoraj 10,9 milijona evrov. En sklop oziroma osem milijonov bo namenjenih za obnovo večnamenskih športnih dvoran in telovadnic. Drugi sklop, torej 2,9 milijona evra pa bo za posodobitev zunanjih športnih površin.

"Tako hočemo podpreti med 90 in 100 projektov po celi Sloveniji. Trenutno se bo razpis nanašal le na športne dvorane, saj se glede velikih investicij še ne pogovarjamo."

Na seji so sprejeli tudi novelo o zakonu o spodbujanju investicij. "Mehanizem pregleda tujih naložb v skladu z evropsko zakonodajo je bil do sedaj urejen v interventnih ukrepih v skladu z odpravo posledic epidemije. Ta zakon bo s 30. junijem prenehal veljati, zato želimo zagotoviti nadaljnje delovanje tega mehanizma," je povedal Han. Tako bo država imela možnost pregledati tovrstne naložbe, ministrstvo za gospodarstvo pa bo za neposredno naložbo lahko določilo pogoje za izvedbo, v skrajnem primeru pa bo lahko naložbo tudi prepovedalo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4