Slovenija
6552 ogledov

Dobra novica: tega pribitka vam banke kmalu ne bodo več zaračunavale

Bankomat na Hrvaškem Profimedia
Ste opazili, da vam banka ob plačilu v kunah (s kartico) na sosednjem Hrvaškem zaračuna pribitek, ta pa lahko variira? Imamo slabo in dobro novico. Slaba je ta, da se pribitku ne morete izogniti, dobra pa, da ga s 1.1.2023 ne bo več.

Takšni pribitki – gre za odstotni pribitek na zadnji razpoložljivi referenčni menjalni tečaj Evropske centralne banke (ECB) oz. povedano preprosteje: razliko med tečajem banke in tečajem ECB – so plačniku nepoznani in lahko variirajo od dneva do dneva. Tako je eden od naših bralcev potarnal, da je letos plačeval različne pribitke, in sicer od 0,78 odstotka do 1,42 odstotka. Pribitek vas lahko drago stane, npr. če plačujete večdnevno, tedensko ali večtedensko bivanje v hotelu. Če vas bo strošek hotela prišel 2000 evrov, boste ob (predpostavimo) 1,42-odstotnem pribitku ob dobrih 28 evrov. 

Pravila o preglednosti nadomestil za pretvorbo valut v Uniji ureja Uredba (EU) 2021/1230 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 14. julija 2021 o čezmejnih plačilih v Uniji (Uradni list Evropske unije, L 274/20 z dne 30. 7. 2021. 

Če ste se kdaj spraševali, kaj lahko naredite, da pribitka ne bi plačali oz. da bi vsaj vedeli, kakšen bo, vam žal moramo pojasniti, da tu ne morete ukreniti nič oz. bore malo. "Banka izdajateljica plačilne kartice ni dolžna plačniku razkriti pribitka pred odreditvijo plačilne transakcije (kot je to v skladu z Uredbo obveznost ponudnika plačilnih storitev (in pogodbene stranke), ki zagotavlja storitev pretvorbe valut na bankomatu ali prodajnem mestu), temveč mora plačniku posredovati informacijo o pribitku, ko prejme plačilni nalog oz. zadošča, da informacije posreduje plačniku enkrat v vsakem mesecu, ko od plačnika prejme plačilni nalog, izražen v isti valuti," sporočajo z Banke Slovenije. 

Povišanje pribitkov

Primerjali smo pribitke v letošnjem in lanskem letu. Tako smo ugotovili, da so pri enemu od naših bralcev lani pribitki znašali od 0,28 do 0,73 odstotka, letos pa so bili že precej višji, in sicer od 0,78 do 1,42 odstotka. Dobra novica ob vse višjih pribitkih je ta, da se bodo Hrvati že 1. januarja 2023 priključili evrskemu območju, kar pomeni konec pribitkov. Na nekaj bank smo se obrnili z vprašanjem, zakaj se je pribitek povečal. "Odstotni pribitek odraža razliko med uporabljenim tečajem Visa in zadnjim razpoložljivim referenčnim tečajem Evropske centralne banke. Sporočilo o uporabljenem pribitku prejme imetnik kartice, s katero je bila transakcija izvedena, če se pretvorba transakcije izvede po tečaju, ki ga uporablja izdajateljica kartice," so nam odgovorili z Nove KBM. Banka UniCredit komitentom ponuja celo spletni kalkulator, ki potrošniku natančno pokaže, koliko ga bo v celoti stala konverzija določenega zneska iz kun v evre, vključno z odstotnim pribitkom.

Člen 4(5) zgoraj omenjene uredbe Evropskega parlamenta in Sveta sicer določa, da ponudnik plačilnih storitev plačnika za vsako plačilno kartico, ki jo je izdal plačniku in ki je povezana z istim računom, pošlje plačniku elektronsko sporočilo z informacijami iz prvega odstavka navedenega člena (navede vsa nadomestila za pretvorbo valut kot odstotni pribitek na zadnji razpoložljivi referenčni devizni tečaj evra, ki ga izda Evropska centralna banka) brez nepotrebnega odlašanja, po tem, ko ponudnik plačilnih storitev plačnika prejme plačilni nalog za dvig gotovine na bankomatu ali za plačilo na prodajnem mestu, izražen v kateri koli valuti Evropske unije, ki se razlikuje od valute plačnikovega računa.

Kdo je zadolžen za pretvorbo? 

Za pretvorbo iz kun oz. druge tuje valute v evre je zadolžena in jo opravi banka plačnika, torej banka, ki je izdala plačilno kartico. "Nadomestila za pretvorbo valut, ki jih banka zaračuna plačniku in so prikazana kot pribitek na referenčni devizni tečaj evra, ki ga izda Evropska centralna banka, banka določa v skladu s svojo poslovno politiko, saj Uredba višine nadomestil ne določa, niti jih na kakršenkoli način ne omejuje. Plačnik se plačilu pribitka, če banka zaračunava nadomestila, pri pretvorbi valut torej ne more izogniti," so še pojasnili na Banki Slovenije.

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 08:44 14.december 2022.

    dragi moji za to pa je bil iznajden Bitcoin. samo za to, da ne bi plačevali teh provizij raznim bankam in kartičnim posrednikom. in kaj je ratalo iz pametne ideje? svinjarija! danes če hočete kupit kriptovaluto, morate plačat mastne provizije, ...prikaži več, v življenju ni nihče videl še nobenekripto valute, ki izginevajo po tekočem traku- ne pozabit zadnja borza kriptovalut, ki je šla v stečaj ni prva. tako da spoštovani, kartice v smeti, pa keš. doma v štumf, ki se mu reče trezor, pa kupit sam to kar lahko