Slovenija
47861 ogledov

Dobra novica za mlajše od 38 let

Najem stanovanja
Danes v veljavo vstopa stanovanjska jamstvena shema za mlade.

Danes je začel veljati zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade. Po njem bo država mladim do 38 let in mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjskega problema dala jamstvo za najem bančnega posojila do 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let.

Jamstvo bo lahko dobil član mlade družine ali tisti, ki bo v letu izdaje jamstva star največ 38 let in je slovenski državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji.

Takšni so še pogoji

Ta bo moral imeti sklenjeno delovno razmerje za določen ali nedoločen čas s povprečno neto plačo enako ali nižjo od 1,5-kratnika povprečne mesečne neto plače v Sloveniji, njegovi skupni dohodki, ki niso oproščeni plačila dohodnine, pa v letu pred najemom kredita ne bodo smeli presegati 1,5-kratnika povprečne letne neto plače v Sloveniji.

Jamstvo bo lahko izdano za posojilo v višini največ 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let. Pri tem bo moral kreditojemalec kredit zavarovati s hipoteko in zagotoviti lastno udeležbo v višini vsaj 20 odstotkov glavnice kredita.

Povabilo bankam k oddaji ponudb za dodelitev jamstvenih kvot za stanovanjsko jamstveno shemo bo po zakonu objavila SID banka, in sicer v naslednjih treh mesecih. Kreditni posli iz stanovanjske jamstvene sheme pa se bodo začeli sklepati v roku šestih mesecev.

Nepremičnine Slovenija Velike spremembe: Končno dobra novica za vse, ki kupujete stanovanje

Skupni znesek državne kvote v okviru jamstvene sheme znaša 300 milijonov evrov letno in se bo letno obnavljal v tej višini do konca leta 2032, še določa zakon.

Predlog zakona je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS), pod njega pa so se podpisali še poslanci NSi, Konkretno, SNS, narodnosti ter nepovezana poslanka Mateja Udovč. V vseh poslanskih skupinah so se ob obravnavi predloga v začetku aprila strinjali, da je treba mladim pri tem priskočiti na pomoč. Vendar pa je del opozicije menil, da je zakon nedorečen in da je del predvolilne propagande.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
  • rd2dmk2 09:24 06.maj 2022.

    ja no kaj pa tisti pr Voltu in Uber-u ? za začetek, tole je bedarija na 137 potenco.. spet bo samo ljubljana kasirala. rajš se lotite tega da bo cela slovenija od grape na tolminskem pa tam ob obsotelju služba ...prikaži več . mal se zamislite nad tem da se ljudje vozije iz kr.gore v lj. in potem mojster žičničar ima idejo da bi njegovi delavci čez zimo delali na žičnici poleti na v hotelu na morju. a bodo imel dve stanovanji.. pa ti ljudje delajo po 16 ur v sezoni, potem pa naj se še vozijo čez pol SLO.

  • MK 14:53 05.maj 2022.

    ful dobra, ker nimaš kej kupit za 200 jurjev v prestolnici. po teh cestah da v vsako smer stojim 3 ure pa se mi ne da. raje počakam na eno fajn krizo.

  • miho 09:18 05.maj 2022.

    Opažam, da se meja mladosti pomika vse dlje v srednja leta. Še pred 15 leti je bila meja 26 let, pred 8 leti, ko sem kupoval stanovanje, je bila meja 29 let, danes pa že 38 let. Čez 10 let ...prikaži več bo meja pri 50 letih...