Slovenija
114 ogledov

Dobra turistična sezona. Jo bomo znali izkoristiti?

Nadiža, julij 2015 V. L.
Redko kdaj se zgodi, da bi bili z obiski turistov zadovoljni povsod po Sloveniji. Bo tako tudi na koncu, ko bo čas analize? Zdi se namreč, da več kot imamo turistov, o večjih izgubah poročajo v našem turizmu.

Zaradi lepega vremena se je v zadnjih tednih v našem morju, jezerih, kopališčih, naravnih zdraviliščih, pa tudi višje - v hribih in gorah - kar trlo ljudi. Ob vikendih so se proti Obali, pa v Bohinj, na Bled, proti Bovcu - k reki Soči, valile kolone avtomobilov - tako domačih, kot tujih. Ljudje so iskali osvežitev in senco. 

portorož | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Odgovor na vprašanje, kako je z letošnjo sezono, tako ne preseneča. Vsi turistični delavci na katere smo se obrnili so nam odgovorili: "Zelo smo zadovoljni!"  

Plaže prepolne, zadovoljni tako gostinci kot hotelirji

"Zelo smo zadovoljni, ta vročina nam je res prinesla pravo poletje. V prvih tednih julija imamo 90-odstotno zasedenost hotelov," je za Žurnal24 povedala Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož in dodala, da imajo v teh dneh za šest odstotkov več turistov kot lani.

Kar se nastanitev tiče, jim tamkajšnje kapacitete v 65-odstotkih zasedajo tujci. Na prvih mestih so še vedno  Avstrijci in Italijani, sledijo jim Nemci in Rusi. Za slednje, pregovorno bogate in zapravljive goste Šuligojeva prizna, da jih je resda manj: "Vendar so jih drugi uspešno nadomestili," pravi. Julija so v Občini Piran zabeležili za devet odstotkov več tujih gostov.

Bohinj prepoln turistov

Bohinjci se vikendov, kot je bil prejšnji, ko je osvežitev iskalo za 30 odstotkov več gostov, ne veselijo preveč: "Letos je sezona res dobra, nastanitve so polne, tujcev je ogromno, tudi zato, ker jim obljubljamo nebesa, vendar je problem naval dnevnih turistov," bohinjski turistični utrip, ko je sezona na višku, opiše Klemen Langus iz Turizma Bohinj: 

Bohinj, julij 2015 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Mi se zelo borimo, za stacionarne goste, ki delajo nočitve, ki trošijo, ki tukaj ostanejo, ponujamo jim nebesa, ko hodimo po sejmih. Ob teh špicah, ko doživimo bum, pa se ta idealizirana slika narodnega parka pokvari," doda Langus in svetuje, da se tisti, ki bi radi v Bohinj za en dan, vendarle malo zamislite in ne silite k njim z avtomobilom:

"Kaj bi še radi? Parkirišča v neposredni bližini jezera?"

 "Ni potrebno, da ljudje tiščijo na jezersko obalo, ni potrebno, da iščejo parkirna mesta, ni potrebno, da pritiskajo na Bohinj za nova parkirna mesta, za garažne hiše. Kaj bi še radi? Parkirišča v neposredni okolici jezera? Tega res ne rabimo, za tri vikende v letu," opozarja Langus, ki za prevozno sredstvo predlaga vlak ali avtobus.

V Bovcu se približujejo rekordom

skoki z mosta | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tudi bovški turistični delavci si v zadnjih tednih manejo roke. Čeprav konkretnih številk še nimajo, sporočajo, da je letošnja sezona zelo dobra. V Bovcu je namreč toplo, reka Soča in okoliške gore pa ponujajo ohladitev: "Nastanitve so dobro zasedene, zato gostom priporočamo rezervacijo vnaprej. Tudi v TIC-u Bovec se številke gostov bližajo rekordnemu obisku za obdobje do konca julija, zato trenutno sezono ocenjujemo kot zelo dobro," je za Žurnal24 povedala Tjaša Ohojak iz Turističnega združenja Bovec. 

Na Rogli in v Termah Zreče so letos ustvarili 12 odstotkov več tujih kot v primerljivem lanskem obdobju: "Ob zadnjem vročinskem valu, ko smo na Rogli izmerili 25°C, smo zabeležili rekorden obisk, tako enodnevnih gostov, ki so uživali v prijetnem hladu pohorskih smrek, kot tudi gostov, ki so si po aktivnem dnevu lahko privoščili blagodejen spanec 1517 metrov nad morjem," so se z letošnjo poletno sezono pohvalili pri Unior turizmu in dodali, da tudi v termah beležijo za 20 odstotkov več turistov kot na lani. 

Preberite še:

Ljubljana: ko skoraj ni prostega stola 

Tudi turističnim kmetijam gre dobro

Slovenija 18.09.12, krava, kmetija, turisticna kmetija, farma, pasa, foto: shutt | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Slovenske turistične kmetije gostijo turiste iz Kitajske, ZDA, z vseh območij Evrope, nekateri so na oddih prišli tudi z Japonske in iz Izraela. V povprečju so zasedene 63-odstotno, kar je bolje kot lani. "Spodbuden je podatek, da je med gosti 70 odstotkov tujcev," je poudaril predsednik združenja Venčeslav Tušar za STA.

Trenutno zbrani podatki sicer kažejo na razlike med pokrajinami. Najbolje so zasedene turistične kmetije na Primorskem, Gorenjskem in Štajerskem, slabše so obiskane kmetije v Beli krajini in na Dolenjskem.

vanda.levstik@zurnal24.si

 


Komentarjev 1
  • tecumseh_1975 09:02 27.julij 2015.

    nikoli. Konec sezone bodo spet javkali kako je bil konec julija 1 teden dežja in niso mogli razvit vseh sojih kapacitet.