Slovenija
18 ogledov

Dobre novice za Teš 6

Teš Gregor Katič
DZ je na izredni seji šel še skozi predlog zakona o ratifikaciji poroštvene pogodbe med Slovenijo in Evropsko investicijsko banko (EIB) za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Predlogu se obeta podpora.

DZ je zakon o državnem poroštvu za gradnjo Teš 6 sprejel julija. V njem je zapisano, da bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB, če bo Teš izpolnil določene pogoje. Eden od njih je, da cena projekta ne sme preseči sedanjih 1,3 milijarde evrov.

Poroštveno pogodbo za Teš 6 so nato konec novembra podpisali ministrstvo za finance, ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter vodstvo Teša. V tem je predpisana maksimalna končna vrednost projekta, najvišja cena premoga, skrajni rok za končanje projekta ter maksimalne emisije Teša 6 in obstoječih blokov. Če to ne bo izpolnjeno, so sankcije denarna kazen ter odstop vodstva Teš in vodstva projekta, je spomnil državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič.

V sklopu tega pa potrebna še poroštvena pogodba med Slovenijo in EIB, za kar je potreben zakon o ratifikaciji poroštvene pogodbe med stranema. Ta po Živkovičevih besedah med drugim določa, da Slovenija nudi poroštvo za izplačilo glavnice in obresti, a ne več kot 130 odstotkov glavnice, torej ne več kot za 572 milijonov evrov.

Predlogu zakona se obeta podpora. To so napovedale vse koalicijske stranke, tudi NSi, ki je zakonu o državnem poroštvu ostro nasprotovala. A kot je danes pojasnil Jožef Horvat (NSi), spoštujejo odločitve DZ, ki je ta zakon sprejel, zato bodo predlog zakona o ratifikaciji pogodbe podprli.

"Zakonu o državnem poroštvu smo nasprotovali, ker se strinjamo z besedami evropskega komisarja Janeza Potočnika: 'Evropa bo zelena ali pa je ne bo' ter 'Teš 6 ni pot v nizkoogljično družbo'," je dejal Horvat. A spoštujemo sprejete zakone, tudi če so v njih slabe rešitve, je dodal in izrazil upanje, da bo Potočnik odločen tudi glede s strani Italije napovedane izgradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njegovem zaledju.

Predlog zakona podpirajo tudi v SD, medtem ko so v PS napovedali, da mu ne bodo nasprotovali. Kot je dejal Jože Velikonja (PS), podpirajo dokočanje Teša 6, saj bi bili stroški stečaja višji od investicijske vrednosti projekta. Upajo tudi na uspešno njegovo revizijo, saj projekt ni najbolj ekonomičen, poroštvo pa lahko njegovo ekonomiko izboljša, je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.