Slovenija
21034 ogledov

Dobri obeti, da bo božič bel

Sneg
Konec tedna se bo spet ohladilo. Možen sneg v nižinah že decembra.

Vremenoslovci za danes napovedujejo sprva oblačno vreme z rahlim dežjem, ki bo dopoldne postopno povsod ponehal. "Na severovzhodu Slovenije lahko nastane nekaj poledice," pišejo pri Agenciji za okolje. "Popoldne se bo ponekod v notranjosti delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 12, v severovzhodnih krajih okoli 3 stopinje Celzija."

Jutri bo delno jasno z občasno nekoliko povečano oblačnostjo. "Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla," napovedujejo pri Arsu. "Jutranje temperature bodo od -1 do 4, ob morju okoli 8, najvišje dnevne od 7 do 13 stopinj Celzija."

V sredo in v četrtek bo zmerno do pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno.

Deževno v soboto

"Do petka bodo naši kraji v območju zahodnih do severozahodnih višinskih vetrov, v višinah bo pritekal razmeroma topel zrak," razlagajo pri Arsu. "Ob koncu tedna pa se bo nad srednjo Evropo in osrednjim Sredozemljem poglobilo ciklonsko  območje. Hladna fronta nas bo prešla predvidoma v soboto. Za njo bo od severa pritekal hladnejši in bolj suh zrak."

Do vključno petka se bo oblačnost spreminjala. "Prevladovalo bo suho vreme," še pišejo pri Arsu. "Deževno vreme bo v soboto, meja sneženja se bo ob koncu padavin spustila pod 1000 metrov nadmorske višine. Od nedelje do torka kaže na suho in hladnejše vreme."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Spletni portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved piše, da ne kaže na suho ohladitev, a je prezgodaj, da bi lahko zanesljivo govorili o sneženju do nižin.

Za december se kaže drugačna slika kot lani

"Prehod izrazite vremenske fronte v soboto bi lahko pustila nad nami ogromno padavin, če bo le trend, kot trenutno kaže," pišejo pri vremenskem portalu. "Je pa absolutno predaleč da bi lahko zanesljivo govorili o sneženju do nižin. Jasno je le da se bo spet po tem datumu občutno ohladilo in zna biti tudi precej vetrovno."

Ocenjujejo, da bo prišlo do dolgotrajnejšega zimskega vremena na območju Srednje Evrope. "Ob stalnem segrevanju na pacifiku, bo začelo tudi z atlantske strani pritiskati na polarni vrtinec in lahko se zgodi, da se bo razcepil," razlagajo pri Ciklon.si. "Kaže se precej drugačna slika v primerjavi z lanskim decembrom, ko je pred novoletnimi prazniki moč zonalnih vetrov precej narasla in to je pomenilo izgubljen januar, šele razpad vrtinca je prinesel zimski februar in marec."

vremenska napoved zima Accuweather Svet Objavili dolgoročno vremensko napoved za zimo vremenska napoved zima Slovenija Zakaj ne moremo zaupati Accuwether, da bomo imeli milo zimo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.