Slovenija
73 ogledov

Dobro, zategnimo že ta pas, ampak ...

... bo to res pognalo rast? Bo to res ustvarilo nova delovna mesta? Ni videti, žal.

Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Koalicija je včeraj pilila pokojninsko reformo in reformo trga dela. In napovedala, da bosta pod streho do konca leta. Če se bo to uresničilo, to zagotovo pomeni, da bomo v 1. januar prihodnje leto stopili z manj pravicami. Za pokojnino bomo delali dlje, na pokojninsko blagajno bo pripetih manj prostih jezdecev, enotna pogodba o delu bo (na papirju) res prinesla lažje zaposlovanje mladih, spoprijeti pa se bomo morali tudi s tem, da nas bo delodajalec še lažje odpustil, pravice brezposelnih pa bodo še manjše.

Bo to res pognalo rast? Bo to ustvarilo nova delovna mesta? Če lahko recimo delodajalci in vlada povedo, da bo rezultat vsega tega recimo 30, 40 tisoč novih delovnih mest v tem čarobnem letu 2013, potem bi nas verjetno veliko reklo: “Dobro, zategnimo že ta pas.” A resnica je, da tega zagotovila ni. Lahko da bo strah, ki se je zavlekel v Slovenijo in ga po malem čutimo vsi, povzročil, da bo še 20 ali pa celo 40 tisoč novih brezposelnih in potem nam res počasi grozi kolaps vseh blagajn.

Ukrepi. Zato brez vsesplošne akcije sodelovanja ne bo šlo. Sindikati se že ogrevajo, da bi skupaj branili svoje člane. Koalicija in opozicija pa še kar opletata vsaka po svoje. Nihče, niti delodajalci pa pravzaprav ne vedo, kako ustaviti propadanje delovnih mest.

No, mogoče lahko za začetek pogledamo, kaj vse lahko, namesto da kupimo v tujini, delamo doma. Skrajni čas pa je tudi, da prodamo vsa podjetja, v katerih že leta izginjajo milijoni, ker se vsaka nova politično nastavljena uprava spomni bolj butastega projekta od prejšnje. In počasi bomo morda izplavali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.