Slovenija
383 ogledov

Dobrodelnost je moralna dolžnost prve dame

Branka Berkopec Peterle se že dolgo zavzema za prepoznavnejši položaj žensk v dr Žurnal24 main
Branka, soproga Lojzeta Peterleta, bi se kot prva dama zavzemala za prepoznavnejši položaj žensk v družbi. Ob tem pa bi z veseljem skuhala kosilo tudi ameriškemu predsedniku.

Le nekaj dni nas še loči od drugega kroga predsedniških volitev in za nekatere bo pri izbiri predsednika države pomembno tudi to, katera od njunih soprog bi lahko še dodatno pripomogla k boljši prepoznavnosti Slovenije. Soproga Lojzeta Peterleta Branka Berkopec Peterle tako v intervjuju za zurnal24.si razkriva življenje družine Peterle in načrte svojega bodočega delovanja. Zaupala pa nam je tudi jedilnik za pravo predsedniško kosilo, ki bi ga skuhala ameriškemu predsedniku.

Ali boste, če boste postali prva dama, poleg spremljanja predsednika organizirali kakšne dobrodelne, kulturne, športne ali druge akcije?
Seveda! Dobrodelno angažiranost jemljem kot neke vrste moralno dolžnost prve dame. Ker mi je področje humanitarnosti zelo blizu, bi mi bilo sodelovanje pri tem v veliko veselje. Vsaka prva dama ima v družbi določen ugled, s pomočjo katerega lahko na humanitarnih in drugih področjih zelo veliko pomaga.

Na katerih področjih? Ali imate v mislih že kakšno konkretno dejavnost, ki ji bi posvetili posebno pozornost?

Branka pravi, da je volilna kampanja na življenje njene družine vplivalo predvsem tako, da so se skupaj več začeli pojavljati v medijih. © BOBO

 
Dobro je biti dejaven na več področjih. Veliko izkušenj imam pri organizaciji raznih prireditev in proslav, kar bi mi bilo pri delu v pomoč. Že dolgo se zavzemam za prepoznavnejši položaj ženske v družbi, zato bi se med drugim rada posvetila prireditvam (okrogle mize, koncerti, razstave), kjer bi ženske lahko v večji meri predstavile svoje znanje, izkušnje in ideje. Poleg tega bi rada pomagala ljudem, ki so v stiski, in v ta namen organizirala dobrodelne dejavnosti za zbiranje finančnih sredstev. Bolj konkretno; zanima me pomoč materinskim domovom in varnim hišam, saj je na žalost v Sloveniji vedno več žensk in otrok, ki se tja zatekajo zaradi neugodnih družinskih razmer, postelj zanje pa primanjkuje.

Kako je predvolilna kampanja vplivala na vaše življenje in življenje vaše družine? Se je kaj spremenilo?
Volilna kampanja je vplivala na naše življenje predvsem tako, da smo se kot družina začeli več pojavljati v medijih. Poleg tega je v času volilne kampanje moj mož veliko odsoten zaradi raznih soočenj in prireditev na terenu. Po drugi strani pa je v tem času več v Sloveniji in ga zato vidimo pogosteje.

Predstavljajte si, da bi v Slovenijo prišel predsednik Združenih držav Amerike in si zažel, da bi za kosilo jedel pravo domače slovensko kosilo. Kako bi se na to odzvali in kaj bi skuhali ameriškemu predsedniku (katere jedi)?

Ameriški predsednik bi na kosilu pri Peterletovih imel za predjed kraški pršut z rezino melone in olivami. © iStockphoto

 
Kot ljubiteljica domačih jedi bi se potrudila pripraviti nekaj, česar zagotovo še ni poskusil. Mogoče bi se o tem, katere jedi ima predsednik ZDA najraje, prej posvetovala z njegovo ženo in mu na osnovi teh informacij pripravila eno od sledečih jedi: kraški pršut z rezino melone in olivami, govejo juho z domačimi mesnimi žlikrofi, pljučno pečenko na divjačinski način, ajdove štruklje s skuto, rdeče zelje z jabolkom, motovilec s pinjolami in parmezanom, našo hišno sadno torto ali pa prekmursko gibanico.

Bliža se slovensko predsedovanje EU. Ali že načrtujete, kaj boste v tistem času počeli? Ali se boste kaj družbeno angažirali in organizirali kakšne stranske dogodke?
Najpomembnejše se mi zdi, da tujim gostom v času neuradnih srečanj pokažemo čim več naše prekrasne Slovenije. To je za nas najboljša promocija, pri kateri bom z veseljem sodelovala. Vsak tujec, ki obišče Slovenijo in si ogleda njene naravne lepote, ugotovi, da je to ena od najlepših evropskih držav in se zato z veseljem vrača. Seveda pa so pomembne tudi prireditve, ki bi predstavile Slovenijo v kulturni in etnološki dimenziji in sočasno dale možnost tujim gostom, da se predstavijo nam.

Ste imeli kdaj kakšne politične ambicije, pa tega nikoli niste mogli uresničiti? Bi bilo morda prav predsednikovanje vašega moža lahko povod zato, da bi vas čez nekaj let videli v predsedniški palači?
Politika me sicer zanima, vendar se sama nikoli nisem želela aktivno udejstvovati na tem področju. Z Lojzetovimi političnimi izkušnjami pa rastejo tudi moje. Sebe ne vidim v vlogi predsednice države, pozdravljam pa ženske, ki se za to odločijo. Hilary Clinton vsekakor ima mojo podporo!

Kako se odvija vaše vsakdanje življenje? Ali vaš mož tudi kdaj poprime za kuhalnico? Kaj menite o delitvah del med moškimi in ženskami? Kdo nosi hlače v družini?

Branka se nikoli ni želela aktivno udejstvovati v politiki, zato sebe ne vidi v vlogi predsednice države. © Urad predsednika republike

 
Beseda delitev se mi ne zdi ustrezna. Mislim, da lahko vsako delo opravljata tako ženska kot moški. Ljudje smo zelo različni, zato je pomembno, da vsak poskuša početi to, kar ga veseli in v čemer je najboljši. Moj mož zna kuhati, ampak vseeno raje to prepusti meni, ker ve, da me to veseli. Moram pa reči, da me včasih preseneti s kakšnim svojimi recepti. Preostala gospodinjska opravila pa si družinsko razdelimo.

Kako bi opisali svojega moža v nekaj stavkih? S čim vas je v življenju najbolj presenetil?
Lojze je iskren, pošten, odprt, družinski in predan. Najbolj me je presenetil s svojo srčno kulturo in s spoštovanjem, s katerim pristopa do vseh ljudi.

Ali vas je bilo kdaj strah, glede na to da vaš mož pilotira in ima tako kar nevaren konjiček? Ste kdaj možu želeli to zaradi strahu preprečiti?
Moj mož je izjemno previden pilot z veliko urami letenja, zato me ni strah in mu zelo zaupam. Podpiram ga, saj ga letenje izjemno veseli; tudi on me podpira v mojih dejavnostih. Kljub temu iz previdnosti poskrbiva, da ne letiva skupaj. Vsak od nas ima kakšno strast in lepo je, če ima partner posluh za stvari, ki te veselijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.