Slovenija
4 ogledov

Dobrodelnost minus za državo

Če želite donirati del dohodnine, obvestite svoj davčni urad. (Foto: Anže Petkov Žurnal24 main
Durs. Še tri tedne zbira vloge donatorjev. Če je ne oddate, gre vse državi.

Dohodninski zavezanci se lahko do konca leta odločijo, komu želijo nameniti 0,5 odstotka med letom že plačane dohodnine.

Zavezanca tako donacija ne stane nič – s tem le preusmeri majhen delež denarja, ki bi sicer šel, tako kot celotna dohodnina, v državni proračun. Lani je le 290 tisoč od nekaj več kot milijon zavezancev od države v dobrodelne namene preusmerilo 3,4 milijona evrov.

Top 5 prejemnikov donacij

1. Slovenska Karitas152.488 €

2. Društvo Unicef Slovenija89.752 €

3. Sonček 65.647 €

4. Europa Donna 40.508 €

5. Društvo SOS 35.787 €

Opomba: podatki niso dokončni

Kako donirati?
Zavezanec lahko pristojni davčni urad obvesti, da bo doniral 0,5 odstotka dohodnine z obrazcem, ki je objavljen na durs.gov.si (na prvi strani v škatlici Aktualno izberite Dohodnina 2010 in nato Namenitev dela dohodnine za donacije za leto 2010; na isti podstrani je objavljen tudi seznam upravičencev do donacij).

Obrazec se pošlje po pošti ali pa se osebno dostavi na pristojni davčni urad. Vlogo je mogoče oddati tudi prek sistema Edavki, a le z digitalnim potrdilom.

Če ne doniram le enemu
Celotnega 0,5 odstotka lahko zavezanec donira enemu prejemniku ali pa jih porazdeli med največ pet. Donacije se lahko določajo le na eno decimalko natančno (torej le 0,1 in ne 0,15).

Če ste lani že donirali del dohodnine, vložena zahteva še vedno velja. Zahtevek je namreč veljaven do preklica oziroma do takrat, ko zavezanec vloži novo zahtevo.

Povprečen dohodninski zavezanec na leto tako donira okrog 12 evrov, kljub majhnemu znesku pa je Slovenska Karitas lani tako zbrala več kot 150 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.