Slovenija
37 ogledov

Dobrote, ki jih bo okusila kraljica

Kraljica si je zaželela slovenskih specialitet, da bi dobila kar najboljši vtis
1/8
Žurnal24 main
Kraljica Elizabeta II. bo danes prvič stopila na slovenska tla. Zato je toliko pomembneje, kaj bomo na jedilniku ponudili njenemu visočanstvu, da bi o državi dobila kar najboljši vtis.

Slovenija se bo z obiskom kraljice Elizabete II. zapisala v zgodovino, saj se njeno visočanstvo na pot odpravi le dvakrat na leto. Jutri opoldne se bosta britanska monarha udeležila slovesnega kosila za 80 povabljencev v Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu. Kraljica Elizabeta II. naj bi s seboj pripeljala svoje osebje, tudi tako imenovanega osebnega slugo. Pred jutrišnjim kosilom bodo veljala stroga pravila. Štiri ure pred začetkom dogodka ne bo nihče smel na grad ali z njega. Za pogostitev skrbi Viva catering, s protokola pa so nam sporočili podrobnosti kulinarične zgodbe.

 

Zanimivosti

Britanska kraljica Elizabeta II. je znana po svoji varčnosti, saj zahteva celo pogrevanje ostankov hrane. V kuhinji Buckinghamske palače naj bi ostanke nedeljske pečenke ob ponedeljkih predelali v pašteto. Kraljica naj bi bila pri prehranjevanju prav špartanska, med njeno priljubljeno zelenjavo pa prav gotovo ni paradižnik, saj kraljici njegova semena ostajajo med zobmi. Služabniki se morajo med strežbo vzdržati vsakršnega zvoka, tudi kihanja in kašljanja. Monarhinja je znana po tem, da ponosi svoja oblačila in se ponoči pogosto sprehaja skozi palačo ter ugaša morebitne prižgane luči.

Kraljevsko kosilo za kraljevski par
Njeno visočanstvo si je zaželelo slovenskih specialitet, ki bodo tudi glavna ponudba. Jedilnik naj bi bil prilagojen jedem, ki jih ima monarhinja rada, in hkrati usklajen z drugimi kuhinjami. Kot aperitiv bo jutri v predprostoru gradu ponujena srebrna radgonska penina in osvežilni brezalkoholni koktajli.

Kot prva jed bo ponujena marinirana postrv, primaknjena k jesenski zelenjavni blazinici. Glavna jed bodo divjačinski medaljoni z brusnicami v kostanjevi omaki, kruhov kipnik in marinirana zelenjava. To naj bi bilo preverjeno po kraljičinem okusu. Postrv bo za njeno visočanstvo postrežena na krožniku, ki bo ločen od zelenjavnega dela, kajti kraljici mogoče kombinacija ne bo ustrezala ali pa bo jedla ribo brez zelenjave. Sladica bo postrežena ob kavi. Gostje bodo okušali potico in flancate v miniaturni izvedbi, priložene bodo še jagode s čokolado – skratka, sladki krožnik bo izjemno zanimiv in barvit.

Visoka merila za britansko monarhinjo

Kraljica začne jesti šele takrat, ko je zadnji gost postrežen. To pomeni, da mora strežno osebje z izbranimi jedmi postreči vseh osemdeset povabljencev hkrati. Najprej bo postrežena visoka gostja. Kraljičina miza ne bo prav v ničemer drugačna od drugih miz v prostoru. Za kosilo je odmerjena ena ura.

Eden od varnostnih ukrepov državnega protokola naj bi bil celo pregledovanje živil na rentgenu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.