Slovenija
24 ogledov

Dodaten mesec za ukrepanje

Igor Šoltes pravi, da bi bilo treba pri ocenjevanju morebitnega občinskega vstop Žurnal24 main
Javni zavodi. Še kar poslujejo po domače.

Računsko sodišče še vedno ni zadovoljno z ukrepi sedmih javnih zavodov, ki so svojim uslužbencem pri prehodu na nov plačni sistem nepravilno obračunavali plače. Odgovornih k odstopu ne bodo pozvali, ker neodpravljene kršitve “ne presegajo praga pomembnosti, ki je bil upoštevan v reviziji”.

Težave z vračili preplačil
Računsko sodišče je pozive za ukrepanje izdalo Centru za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik, Domu upokojencev Postojna, Osrednji knjižnici Kranj, Gimnaziji Bežigrad, Zavodu za gradbeništvo Slovenije, Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj in Vrtcu Jarše. Najpogostejše kršitve se nanašajo na neupravičeno napredovanje uslužbencev ter posledično previsoke plače in dodatke ter način vračila preplačil. Gimnazija Bežigrad je eni izmed uslužbenk dolg denimo kar odpisala. Spomnimo, da se za abolicijo previsokih plač zavzemajo sindikati, ki v pogajanjih z ministrstvom za javno upravo, ki jim je predlagalo le delni odpis, ne popuščajo, saj menijo, da so za napačne obračune krivi delodajalci in ne delavci.

Na potezi ustavno sodišče
Računsko od ustavnega sodišča sicer pričakuje, da bo presojalo zakon o sistemu plač v javnem sektorju v delu, ki govori o določanju osnovnih plač javnih uslužbencev. Zato tudi niso presojali, ali so popravljalni ukrepi revidiranih javnih zavodov na tem področju zadovoljivi ali ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.