Slovenija
17 ogledov

Dodatki za dežurstva bodo nižji

“Število inšpektorjev na MJU smo povišali in kljub temu dosegamo zmanjšanje štev Žurnal24 main
Poslanci razpravljajo o noveli plačnega sistema v javnem sektorju, ki po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs odpravlja pomanjkljivosti plačnega sistema.

Po besedah ministrice za javno upravo novela terja potrditev iz treh razlogov. Prvi je, da v roku šestih mesecev odpravljajo neustavno stanje na tem področju glede varovanih plač za 11 funkcionarjev.

Poleg tega je vlada v socialnem dogovoru obljubila, da bo v letu 2010 opravila usklajevanje plač javnih uslužbencev do polovice. Ta dogovor po njenih besedah implementirajo tako, da uzakonjajo vrednost plačnega razreda, povišanega za 0,65 odstotka.

Poslanci se bodo v okviru glasovanja seznanili tudi z odstopom gospodarskega ministra Mateja Lahovnika.
Novela poleg tega ureja sistemska vprašanja, do katerih so se uspeli v petmesečnem socialnem dialogu v pomembnem delu s sindikati javnega sektorja uskladiti. Novela tako vsebuje 22 členov, od katerih jih bilo 18 usklajenih s sindikati, pravi ministrica.

 

Pri štirih členih, ki niso usklajeni, gre za ureditev dežurstev in položajnega dodatka, za katere je vlada sklenila, da argumenti govorijo v prid predlaganim rešitvam.

V delih, ki s sindikati niso usklajeni, sicer novela predvideva določitev dežurnih mest in znižanje dodatkov za delo v manj ugodnem delovnem času v času dežurstva za 50 odstotkov. Pri položajnem dodatku pa je predlagano znižanje zgornje meje z 20 na 12 odstotkov osnovne plače.

Prestavili rok glede plačanih dežurstev
Z dopolnilom koalicijskih poslanskih skupin so na matičnem odboru rok za uveljavitev plačevanja dežurstev po novem s 1. septembra letos prestavili na 1. januar prihodnje leto, do takrat pa naj bi določili delovna mesta, na katerih se opravlja dežurstvo. Določbe glede položajnega dodatka naj bi se začele uporabljati s 1. novembrom letos.

Na predlog koalicijskih poslanskih skupin je odbor v novelo zakona tudi vnesel rešitev, po kateri se zožuje krog tistih, ki lahko prejemajo položajni dodatek. Ta naj ne bi več pripadal tistim, ki sicer ne vodijo notranje organizacijske enote, so pa odgovorni za delo nekih manjših skupin.

Umik tega dopolnila so v pogajalski skupini dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Janez Posedi, postavili kot predpogoj za morebitna pogajanja o plačah v javnem sektorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.