Slovenija
20 ogledov

Dodatna obdavčitev vrečk?

Vrečke so zelo obremenilne za naravo, saj so izdelane iz neobnovljivih virov, tu Žurnal24 main
V DZ predlog zakona o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk. Okoljska dajatev za plastične vrečke naj bi bila po novem pol evra, plačilo pa bi padlo na pleča trgovcev.

Nekateri poslanci Socialnih demokratov in Zaresa bodo v sredo državnemu zboru poslali v obravnavo predlog zakona o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk. Predlog predvideva okoljsko dajatev za plastične vrečke v višini pol evra, plačilo pa bi padlo na pleča trgovcev. Sredstva, pridobljena z okoljskim prispevkom, bi uporabili le za stroške izvajanja zakona, nepovratne finančne spodbude občanom, nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energetske učinkovitosti stanovanjskih in večstanovanjskih stavb ter za kreditiranje okoljskih naložb občanom. Okoljska dajatev za biorazgradljive vrečke bo 40, za vrečke iz tekstilnih vlaken pa 20 centov.

Plačilo tudi za brezplačne vrečke
Okoljsko dajatev bi morali trgovci plačati tudi za brezplačne vrečke, ki jih podarijo ob blagajni ali pri prodaji sadja in zelenjave. Okoljskega prispevka se ne bi obračunalo v primeru, ko bi bila vrečka namenjena shranjevanju svežega mesa, narezane slanine, rib, kruha ali sirnih izdelkov. Vrečke bi morale biti označene z imenom proizvajalca, serijsko številko in sestavo, na njej pa bi bil napis: "Vrečka predstavlja breme za okolje. Uporabite jo večkrat, nato pa jo odvrzite v zabojnik za ločeno zbiranje odpadkov." Eden od podpisnikov zakona, poslanec SD Luka Juri, pričakuje, da bo zakon sprejet že aprila prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.