Slovenija
22807 ogledov

Končno smo dočakali tudi sprostitev tega ukrepa

Maska v vrtcu Profimedia
Od ponedeljka maske v šolah niso več obvezne. Sprememba tudi pri izdaji potrdila o prebolevnosti na podlagi hitrega testa.

Vlada je na današnji seji sprejela dodatna sproščanja ukrepov. Spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Skladno s stališčem posvetovalne skupine se za izjemo od obvezne uporabe zaščitnih mask od ponedeljka štejejo učenci, dijaki, študenti in učitelji.

Maske tako ne bodo več potrebne pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega programa, vendar te še vedno ostajajo pri izobraževalnih procesih v socialnih ali zdravstvenih zavodih.

Spremembe zadevajo tudi financiranje izpolnjevanja pogoja PCT pri izvajalcu zdravstvenih dejavnostih, socialno-varstvenih storitev, zaporih in prevzgojnih domovih. ''Ta sprememba v odloku je potrebna, saj testiranje s HAT testi za te izvajalce pomeni kritje iz proračuna države,'' je dejal Poklukar.

Država tako še naprej krije stroške testiranja s hitrimi testi iz proračuna, če pa izvajalec testiranje obiskovalca nadomesti s samotestiranjem, mora sredstva zagotoviti sam.

Izjema od izpolnjevanja PCT pogoja v teh institucijah še naprej velja za naloge zagotavljanja javnega reda, miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske tematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe.

Potrdilo o prebolevnosti odslej tudi na podlagi hitrega testa

Nova pravila državam članicam omogočajo, da poleg pozitivnega rezultata PCR testa izdajajo evropsko digitalno potrdilo o prebolevnosti tudi na podlagi pozitivnega rezultata HAT testa. To pomeni, da bodo lahko osebe, ki so okužene s covid-19 in imajo pozitiven rezultat hitrega testa, pridobile potrdilo o prebolevnosti, kot tudi osebe, ki so imele okužbo potrjeno po 30. januarju.

''Na ta način se odpravlja prehodno obdobje med 29. januarjem in 1. februarjem, ko so imeli prebivalci nekaj nevšečnosti pri prehodu iz enega na drug sistem,'' je dejal Poklukar.

Poživitveni odmerek cepiva Pfizer za mladoletnike

Evropska agencija za zdravila (EMA) je v četrtek, 24. februarja, priporočila Evropski komisiji odobritev uporabe cepiva Pfizer/BioNTech za poživitveni odmerek za mladoletnike med dvanajstim in osemnajstim letom, in uporabo cepiva Moderna za otroke od šestega do enajstega leta v polovičnem odmerku.

Posvetovalna skupina za cepljenje je v skladu s tem posodobila priporočila, da je tudi v Sloveniji na voljo poživitveni odmerek za mladoletnike, stare med 12 in 18 let. Odbor je ocenil, da dokazi, ki so na voljo, zadoščajo za sklep, da bo imunski odziv pri najstnikih vsaj tak kot pri odraslih. Niso zabeležili niti novih varnostnih pomislekov.

Posvetovalna skupina za cepljenje še ni odločala o spremembi za cepljenje otrok, starejših od šestega leta. Cepivo je bilo v EU doslej odobreno za starejše od 12 let.

Epidemiološka situacija je ugodna, je še ocenil minister za zdravje. Včerajšnje število dnevno potrjenih okužb znaša 1823, kar je glede na okužbe 536 manj oziroma 23 % manj kot pred tednom dni. Od 1. marca se je število zasedenih postelj na intenzivni spustilo pod 100. Danes je v bolnišnicah 61 intubiranih pacientov. Zaradi ugodnejših epidemioloških trendov sta se v tem tednu zaprli 2 enoti intenzivne terapije, v SB Slovenj Gradec in SB Izola.

dezurni@styria-media.si

maske srednja šola Zdravje Beović: Maske v šolah niso več potrebne!
Komentarjev 8
  • Avatar jate
    jate 16:22 03.marec 2022.

    a kdaj mislite pa na splošno ukinit te vaše glupe kurčeve maske???

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:06 03.marec 2022.

    V kako zblojenem svetu mi to živimo.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:44 03.marec 2022.

    Odkar se je začela vojna ni nihče se pogledal pct ljudi ki bežijo na varno. Kar je prav. Itak so umetno vzdrževali ukrepe po nareku JJ