Slovenija
1 ogledov

Dodatnih ukrepov ne načrtuje

Slovenija 20.05.2013, Alenka Bratusek, redna seja DZ, velika dvorana, parlament, Saša Despot
Prepričana, da so naredili dovolj, da bodo prepričali Bruselj.


Vlada poleg ukrepov, ki so že vključeni v rebalans proračuna, dodatnih za letošnje leto ne načrtuje, je v odzivu na opozorila Bruslja pojasnila premierka Alenka Bratušek.

Z rebalansom in programom stabilnosti je vlada po njenem mnenju naredila največ, kar je v tej polovici leta lahko. Ker bo javnofinančni učinek sprejetih ukrepov prihodnje leto še toliko večji, bodo po njenem mnenju prepričali Bruselj, da je to maksimalen napor, ki ga je ta vlada lahko naredila.

Po njenem mnenju ponedeljkov pogovor o Sloveniji v Bruslju ni nenavaden. Kot je pojasnila, so o tem v Bruslju že govorili, banke pa da so "tema številka ena" tako pri nas kot drugod v Evropi.

Ob tem je predsednica vlade poudarila, da se na nek način strinja z Evropsko komisijo, da je morda boljši kakšen mesec zamika s prenosom slabih terjatev na slabo banko in da so številke ter prenosi na to družbo natančneje analizirani.

Opozicija ji očita davčni primež

Na vprašanje poslanca SDS Andreja Vizjaka, ki jo je spomnil, da je v dogovoru štirih koalicijskih strank izpostavljeno, da bodo krepili konkurenčnost gospodarstva in izboljševali poslovno okolje, je dejala, da so "izbrali najmanj slabo možnost, kar se tiče gospodarstva".

"Dvigi davkov povečujejo davčni primež," je poudaril Vizjak in izpostavil, da to zavira gospodarsko aktivnost. V rebalansu, poudarja Vizjak, pa vlada znižuje obseg investicij in črpanje evropskih sredstev, kar je korak v nasprotno smer.

"Zapisali ste, da boste zniževali proračunski primanjkljaj, z racionalizacijo javne porabe – a po rebalansu ohranjate ali celo dvigujete tekoče odhodke in tekoče transferje, kjer se nanašajo postavke za maso plač. S prihodom vaše vlade se je začelo povečevati število javnih uslužbencev," je opozoril Vizjak.

Želijo sodobno družino

Opozicija je Bratuškovo povprašala tudi po ukrepih na področju socialne in družinske politike. Ljudmila Novak iz NSi je izrazila nasprotovanje določbi predlaganega zakona, po kateri naj bi tudi očetje obvezno koristili očetovski dopust.

Bratuškova je odgovorila z besedami, da želi vlada s spremembo družinske zakonodaje družinsko politiko oblikovati na sodobnejši način. Meni namreč, da "tradicionalen pogled na družino v teh časih ne zdrži več".

Po besedah premierke se tudi v nekaterih drugih državah, denimo v Nemčiji, namreč izkazuje, da tradicionalen pogled na družino v teh časih ne zdrži več. "Politike, ki želijo stimulirati, da oče služi denar, mati pa ostaja doma in skrbi za gospodinjstvo in otroke, niso uspešne v povezavi z rodnostnimi nameni parov," meni predsednica vlade.

Komentarjev 4
  • komentator14 23:59 09.julij 2013.

    Rodnost bo še manjša če bodo te lažnivi tepci to bedarijo sprejel.Vsako leto pa lahko vidite, da imate manj. Ali lahko sploh rečemo da je naša prihodnost zagotovljena? TO JE TREBA KONČAT!

  • Mrcina 15:43 09.julij 2013.

    Bedast predlog !!! Meni in mojemu partnerju ustreza, da jaz koristim celo porodniško. Naj se vsaka družina sama odloči ali želi oče koristiti ta dopust ali ne. Naj kaj bolj pametnega predlaga.

  • dragec 14:34 09.julij 2013.

    Ko govorimo o družini, predlagam, da se naredi analiza in objavi povprejče ločenih politikov.Katera normalna ženska v Sloveniji prenašala to politično bagro.