Slovenija
29 ogledov

Dodatno zaviranje razvoja

“Notranjsko-kraška regija je v Sloveniji po razvitosti na predzadnjem mestu, MŠŠ Žurnal24 main
MŠŠ. Ne podpira centra za povezovanje med šolstvom in gospodarstvom.

Srednja gozdarska in lesarska šola (SGLŠ) Postojna je v sodelovanju s Šolskim centrom Postojna izpolnila vse predpogoje za vzpostavitev postojnskega medpodjetniškega izobraževalnega centra (MIC), ki bi bil vezni člen med šolstvom, gospodarstvom, obrtjo in drugimi socialnimi partnerji.

MIC Postojna. Med drugimi so ga podprli ministrstvo za kmetijstvo, Gospodarska zbornica Slovenije, območna obrtno-podjetniška zbornica, podjetja Kolektor, Hidria Rotomatika, Kovinoplastika Lož, Javor Pivka in Pivka perutninarstvo.

“Mačehovski odnos”
“Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) nas je pred kratim brez obrazložitve obvestilo, da vladi ne bo predlagalo ustanovitve MIC v Postojni. Našo regijo, ki je že tako na repu, tako še bolj zavirajo,” je razočarana Cvetka Kernel, ravnateljica SGLŠ, ki napoveduje pritožbo. Postojnski MIC bi pokrival strojništvo, gozdarstvo, lesarstvo in turizem, ki so štiri ključna področja v regiji.

MŠŠ smo vprašali, kaj je razlog za odklonitev. Odgovorili so nam, da se dejavnosti šole po njihovem mnenju lahko nadaljujejo brez ustanovitve nove organizacijske enote (MIC).

S centrom po sredstva
Kernelova pravi, da takšni kriteriji očitno veljajo le zanje, saj številni centri drugod po Sloveniji že delujejo: “Če bi imeli organizacijsko enoto, bi lahko kandidirali na razpisih, tudi za evropska sredstva. Res je, da veliko dejavnosti že izvajamo, denimo izobraževanja odraslih, vendar zaradi prostorskih omejitev vsega ne moremo početi v taki meri, kot bi lahko, prav tako nimamo ustrezne opreme. Na MIC bi lahko deloma prenesli praktično izobraževanje dijakov in dejavnost dodatno razširili.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.