Slovenija
44 ogledov

Dodik obtožil Furlana

Harij Furlan (Foto: Finance) Žurnal24 main
Predsednik Republike srbske je v intervjuju obtožil Harija Furlana. Furlan obtožbe ostro zavrača.

V intervjuju z Miloradom Dodikom, ki ga je Glas srpske objavil 6. januarja, je predsednik Republike srbske spregovoril tudi o tem, da so od njega za mednarodnega tožilca Harija Furlana, sicer kandidata pravosodnega ministra v odhajanju Aleša Zalarja za mesto vodje specializiranega tožilstva za pregon organiziranega kriminala, zahtevali podkupnino.

Harij Furlan je do nedavnega opravljal delo mednarodnega tožilca v posebnem oddelku za kriminal in korupcijo tožilstva v Bosni in Hercegovini.

Zaradi spornih poslov je pri izgradnji zgradbe vlade in avtoceste preiskoval tudi predsednika Republike srbske Milorada Dodika. Takrat naj bi po besedah Dodika od njega zahtevali podkupnino, čeprav nepravilnosti pri poslu sploh ni bilo.

Furlan namigovanja ostro zavrnil

Furlana smo na telefon za odziv poskušali odbiti tudi mi, a se nam je javljala le njegova tajnica. Je pa za Demokracijo ostro zavrnil namigovanja Dodika. Za tednik je še povedal, da je svoje delo opravljal profesionalno, strokovno in pošteno. "Vodil in usmerjal sem različne preiskave v skladu z veljavno zakonodajo, ne glede na to, kdo je bil na strani osumljencev. Za svoje delo sem bil tudi pohvaljen od svojega nadrejenega – Drewa Engela, državnega tožilca iz Združenih držav Amerike."

Dodal je še, da so bile med preiskavami tudi take, v katerih so bile osumljene razne javne osebnosti. "Ko preiskave dosežejo osebe, ki veljajo za nedotakljive, se v takih postopkih vedno skuša sejati dvom v upravičenost preiskovanja, tudi z diskreditacijo preiskovalcev. Prav zaradi uvedbe preiskave zoper predsednika vlade sem bil deležen večkratnih napadov s strani nekaterih medijev, čeprav v času mojega službovanja ni bilo nikakršne prakse podkupovanja državnih tožilcev."

Komentarjev 1
  • izvedenec 15:36 27.januar 2012.

    no, Furlan bo tudi moral kmalu položiti račune, za svoje sprenevedanje pri očitnem kriminalu, ki ga organi pregona niso hoteli videti, še kot tožilec, je pri obsežnih ovadbah prebral prvi dve vrstici in obrazložil, da ne gre za sum kaznivih ...prikaži več dejanj, to je enako kot bi kirurg naredil le en šiv pri obsežnih raztrganinah, no bomo videli, ..