Slovenija
6975 ogledov

"Dogajanje bo zelo burno"

Sneg
Kot je znano, pred nami je noč snežnih padavin. Kje bo najprej snežilo in kako bo do konca prihodnjega tedna. Arso svari.

"Kaže, da bo že zvečer na severovzhodu dež prešel v sneg in to najprej v Pomurju in na Štajerskem. Ponoči bo snežilo praktično po vsej Sloveniji, le na Primorskem ne, tam bo deževalo," za naš portal pove dežurni prognostik na Arsu Blaž Šter.  

Poudari, da se bo meja sneženja spuščala postopoma. "Pričakujemo, da bo v večjem delu države zapadlo od pet do 10 centimetrov snega, na Dolenjskem in v Beli krajini bo snega več. Tam bo nekje bo do 20 centimetrov snega, nekje tudi kakšen centimeter več."

Razvoj in potek padavin lahko spremljate na tej povezavi:

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Šter pove, da bo vremensko dogajanje za konec tedna zelo burno. V noči na nedeljo se bo razjasnilo, temperature bodo konkretno pod lediščem. Nedeljsko jutro bo zelo hladno, živo srebro se bo spustilo tudi do 10 stopinj pod ničlo, nekje še več.

"Včeraj je za nedeljo še kazalo, da bo večinoma jasna, danes pa kaže, da bo novo poslabšanje prišlo nekoliko prej. Na zahodu se bodo že popoldne začele pojavljati padavine. Sprva bo zaradi hladnega zraka, ki bo ostal, snežilo po nižinah, v nedeljo zvečer pa bo sneg prehajal v dež," pove dežurni prognostik.

V ponedeljek zjutraj bo že povsod deževalo; prehod iz snega v dež nekje sredi noči lahko s seboj prinese tudi poledico. V ponedeljek na Arsu pričakujejo odjugo, meja sneženja se bo dvignila na okrog dva tisoč metrov nad morjem. Odjugo bo spremljal močan jugozahodni veter, zelo vetrovno bo in zelo toplo, temperature se bodo gibale okrog 10 stopinj Celzija ali pa še kakšno čez.

"V torek bo spet nekoliko hladneje, a še vedno relativno toplo. Novih snežnih padavin do torka ne pričakujemo," še pove Šter. Na vprašanje, ali bodo v drugi polovici tedna spet snežne padavine, Šter poudari, da zato, ker je dogajanje tako burno, težko predvidijo, kakšen bo razvoj vremena za naprej proti koncu tedna.  

V 5- do 10-dnevni napovedi je na Arsu sicer navedeno, da nas lahko proti koncu prihodnjega tedna spet doseže novo sneženje, a Blaž Šter pravi, da se ta napoved lahko še spremeni.

Sneg Zime Slovenija Tak začetek decembra je redkost. Kaj to pomeni?

Izdali opozorilo

Arso je sicer dopoldne izdal novo opozorilo; v noči na soboto in soboto dopoldne se lahko Kolpa s pritoki in manjše kraške reke Dolenjskega krasa razlijejo izven svoje struge.

Opozorilo Arsa | Avtor: Arso Arso

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.