Slovenija
31 ogledov

Dogovor o pokojninah morda že danes

Upokojenci Nik Rovan
Nadaljujejo se pogajanja glede pokojnin – sindikati predvsem niso zadovoljni z višino pokojnin. Če se danes uskladijo, lahko dogovor podpišejo že v torek.

Socialni partnerji bodo danes poskušali doseči kompromis glede ključnih vprašanj v predlogu pokojninske reforme. Sindikati namreč še vedno niso zadovoljni z njegovo vsebino, še zlasti pa ne z višino pokojnin. Če jim bo danes uspelo uskladiti stališča, bodo dogovor podpisali v torek.

Prehodna obdobja in poklicno zavarovanje

Poleg odmere in s tem višine pokojnin, ki po oceni sindikatov pomeni najbolj pereč problem, so med ključnimi vprašanji prehodna obdobja in poklicno zavarovanje. Sindikati so prejšnji teden vladni strani posredovali svojo zadnjo ponudbo, vendar se vladna stran v petek z njo ni strinjala, češ da zahteva preveč finančnih sredstev. Predlog državnega proračuna za leto 2013 namreč iz naslova pokojninske reforme že predvideva približno 150 milijonov evrov prihranka.

Sindikati opozarjajo na višino pokojnin

Sindikati opozarjajo na svoje izračune, ki kažejo, da bodo pokojnine po vladnih predlogih v prehodnem obdobju, torej do leta 2020, izjemno nizke. O natančnih številkah ne želijo govoriti, opozarjajo pa, da zagotovila vladne strani o višjih pokojninah po reformi zavajajo.

Če bodo danes dosegli kompromis, bodo v torek dopoldne podpisali dogovor. Ta naj bi v tem primeru kot prilogo vključeval tudi vsebino dopolnil, ki naj bi jih vlada v dogovoru s socialnimi partnerji vložila k predlogu pokojninskega zakona.

Reformo potem v torek popoldne čaka obravnava na parlamentarnem odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Za četrtek in petek pa je sklicana izredna seja državnega zbora, ko naj bi poslanci opravili drugo obravnavo reforme.

Komentarjev 1
  • dragec 13:40 26.november 2012.

    Socialni partnerji??? Prepovedujem pakoimenovanim socialnim partnerjem, da odločajo o usodi nas upokojencev. Nismo jim dali manddat.