Slovenija
26 ogledov

"Dogovor s sindikati bo prinesel le četrtino"

Slovenija 24.11.11, janez jansa, sds, intervju, foto: nino verdnik Nino Verdnik
Dogovor s sindikati o znižanju plač v javnem sektorju bo prinesel okoli sto milijonov evrov prihranka, kar je le četrtina tega, kar bi bilo treba, je na današnji predstavitvi svoje nove knjige dejal predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša.

Janez Janša, ki je na predstavitvi svoje knjige Za kulturo življenja komentiral nekatere aktualne zadeve, je tudi sicer prepričan, da je zniževanje plač v javnem sektorju v tem trenutku napačen korak. "Linearno znižanje plač je bilo izvedeno lani, letos pa bi se moralo zgoditi fizično krčenje administrativnega dela javnega sektorja. Ta je namreč za 20 odstotkov prevelik, in dokler se to ne zgodi, dokler se ta strošek delovanja države ne zmanjša, toliko časa ne bomo začeli odpravljati trajnega vzroka, zaradi katerega smo v krizi," je dejal.

Predsednik SDS je komentiral tudi možnost dogovora za sprejetje fiskalnega pravila, o katerem naj bi DZ glasoval v petek. Po Janševi oceni že to, da je omenjeno pravilo na sejo uvrščeno brez točke o referendumskih spremembah, kaže na to, da si vladne stranke "tukaj ne želijo neke rešitve".

Brez fiskalnega pravila se ne bomo mogli več zadolžiti

Sam tudi sicer ne razume "licitiranja" o tem, kdaj naj bi bilo uvedeno fiskalno pravilo. "Če namreč pravila ne sprejmemo in krmila ne obrnemo iz smeri, v katero se obrača, bo itak brezpredmetno govorjenje o tem, ali se še lahko zadolžimo, ker se več ne bomo mogli," je opozoril.

Glede informacije, da bi na temo ustavnih sprememb utegnil biti še en sestanek vseh parlamentarnih strank, pa je Janša pojasnil, da jih glede tega ni kontaktiral nihče. "Na zadnjem sestanku je bilo sicer govora o tem, da je nekaj takega mogoče. Tudi predsednik republike se je ponudil, da bi lahko pri tem iskal neko rešitev, vendar za zdaj ni nobenih predlogov," je dodal.

Komentarjev 7
  • Oxxo 20:55 21.maj 2013.

    @titty Podpišem! Ampak njegovi možgani mislijo, kako je lansko leto super duper varčeval. Nezakonito! Potlači narod - mu vzemi kar še ima - ne glej na zakone!

  • Oxxo 20:52 21.maj 2013.

    PS: Koliko že Janez je zapufana stranka SDS? Mar tudi vi ne živite preko svojih finančnih meja v rdečih številkah? Takoj glasujem, da se zmanjša za 20% vaš potratni lokalni volilni aparat!

  • Oxxo 20:51 21.maj 2013.

    Čakam na knjigo z naslovom "Priročnik kako človek lahko dobro zasluži s preprodajo orožja"