Slovenija
21 ogledov

Dogovora ni, stavka bo

Slovenija 18.04.12, stavka, ljubljana, protest, stavka javnega sektorja, branimi Žurnal24 main
Dokončna odločitev o stavki, ki naj bi bila 23. januarja, bo padla v torek. Stavka verjetno bo.

"Zdi se, da se pogajamo s proračunom. Postavljeni smo pred dejstvo. Pod temi pogoji si pogajanj ne predstavljamo," pravi Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) so sindikatom do danes dali možnost, da se opredelijo do njihovega predloga o spremembah šolskih normativov. Te predvidevajo odpuščanje okoli tisoč šolnikov in osem- do desetodstotno znižanje plač. Danes bodo novelo zakona poslali v nadaljnjo obravnavo.

Brez pogajanj o plači

Na MIZKŠ so prepričani, da bi z njihovim predlogom preprečili "drastično zmanjševanje števila delovnih mest, obenem pa zagotovili ohranitev kakovostne ravni šole in normalen potek pouka". Vztrajajo, da morajo proračun za plače v osnovnem in srednjem šolstvu znižati za 102 milijona evrov. Po besedah sindikatov naj bi morali za vrtce privarčevati 28 milijonov. "Vse, kar so nam dali na razpolago, je, da predlagamo način, kako priti do te znižane mase plač," opozarja Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Vlada je danes sporočila, da se je sicer pripravljena pogajati o ukrepih za znižanja plač, a ne na enoten način, temveč le po posameznih dejavnostih. Štrukelj to označuje kot odločitev za konflikt: "Vlada se je imela možnost opredeliti, kje bo zniževala ter kako in komu vzela denar. Odločila se je, da bo na cesto postavila na tisoče javnih uslužbencev. Našega soglasja tu ne bo."

Komentarjev 1
  • ennanova 11:02 11.januar 2013.

    Mizerijahttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/725-mizerija