Slovenija
3543 ogledov

Dogovoril se je s Šarcem, zdaj mu grozijo s smrtjo

Aleksandra Pivec Saša Despot
Sindikat kmetov je zamrznil protestne aktivnosti.

"Z žalostjo in zaskrbljenostjo sem prejela informacijo, da so predsedniku sindikata kmetov anonimno grozili s smrtjo in požigom kmetije," je sporočila ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. "Opozarjala sem, da politizacija primera lahko pripelje do skrajnih situacij, danes se žal to dogaja. Nekdo si ne želi dogovora in umiritve."

Dodala je, da je "zgrožena, da je politizacija upravljanja z zvermi pripeljala do situacije, ko so nekateri izgubili kompas". "Vsakršne grožnje so zavržno dejanje, ki ga moramo kot družba najostreje obsoditi," je zapisala Pivčeva. "Le dan je minil od dogovora in zamrznitve protestnih aktivnosti sindikata … Žalostno."

Na grožnje prvemu sindikalistu kmetov so se na družbenem omrežju Twitter odzvali predsednik vlade Marjan Šarec ter  minister za okolje Simon Zajc.

"Tega si človek, ki je vse svoje življenje pošteno delal, ne zasluži. Pošiljatelj je navaden strahopetec, ki ga vodi samo lasten interes in odsotnost vsake empatije. Očitno je dialog moteč," je tvitnil Šarec.

Zajc pa je tvitnil: "Pretresle so me grožnje, ki jih je prejel Medved. To ni način, na katerega se rešuje težave in nikoli ne sme postati."

Protesta v soboto ne bo

Sindikat kmetov Slovenije, ki ga vodi Anton Medved, je včeraj sporočil, da se zaradi problematike zveri v soboto ne bo izvedel napovedanega protesta v Gornji Radgoni. Izvršilni odbor sindikata je namreč sklenil, da zamrzne vse trenutne protestne aktivnosti in zahtevo po odstopu ministra za okolje Simona Zajca.

Kot so sporočili iz sindikata, so se za zamrznitev protestov in zahteve po odstopu ministra Zajca odločili na podlagi torkovega srečanja s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec.

Populaciji rjavega medveda in volka sta se ob odsotnosti rednega odvzema zveri iz narave prenamnožili in razširili. Predvsem volk se je razširil na območja, kjer jih doslej ni bilo, posledično pa prihaja do več škod na zemljiščih in pašnih živali. V državi je po ocenah okoli 1000 do 1200 medvedov in 80 volkov.

Volk | Avtor: Profimedia Profimedia

"Sindikat kmetov Slovenije se z pristojnimi aktivno pogaja o uresničitvi naših zahtev pri reševanju problematike zveri in nadaljnjem upravljanju z zvermi v Sloveniji. Od pristojnih pričakujemo spoštovanje danih zavez predsednika vlade Marjana Šarca, urgentno reševanje problematike zveri v skladu z doseženim zavezami in takojšen odvzem volkov," so poudarili.

V nasprotnem primeru bo namreč sindikat obnovil protestne aktivnosti in zahteval odstop ministra, pristojnega za upravljanje z zvermi.

V SLS se kljub temu pripravlja

Medtem pa so iz SLS sporočili, da v stranki nadaljujejo aktivnosti za protestni shod v Gornji Radgoni. Izvedli ga bodo, če vlada do petka ne bo z ustreznim aktom popolnoma sprostila odstrela volkov v vseh primerih, ko volk napade domače živali v ograjenih pašnikih ali je opažen v neposredni bližini domačij, ter če do sobote ne bo z ustreznim odlokom določila nadomestila v minimalni višini 150 evrov na hektar na leto za kmetijska zemljišča in minimalno 100 evrov za gozdna zemljišča v vseh občinah, kjer so obremenjeni z napadi zveri ali s prevelikim številom zveri.

Na torkovem srečanju na vladi so se dogovorili, da bodo v začetku septembra za mizo sedli predstavniki ministrstev za okolje in za kmetijstvo, zavoda za gozdove, lovske zveze in sindikata kmetov, skupaj pa bodo iskali rešitve za spremembo sistema upravljanja z zvermi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 09:30 23.avgust 2019.

    ....če bi policija sledila kmečki logiki bi takoj prepoznala iz katere strani prihaja grožnja ! To je bilo jasno in glasno večkrat demonstrirano .

  • leonardo 08:17 23.avgust 2019.

    No, pa imamo v Sloveniji drugega Vilija. Doma naj se drži kmetije in ne poseda pred novinarji, pa mu nihče ne bo grozil.

  • Avatar praufo
    praufo 20:00 22.avgust 2019.

    pa ta država ni normalna, to je absurd, ... kater pacient si upa grozit nekomu, ki dela v korist kmetov? ne razumem, al eni res hočejo da je ta država en živalski vrt zveri in da kmetijsvo ukinemo? dnevno propadajo ...prikaži več kmetije, dnevno, pa se tega ti pacienti ne zavedajo, ker so trgovine polne dobrot ... ja, kle smo, žal časi so se spremenil in čeprav bo še zadnji kmet zaprl hlev in propadel, bomo še vedno imeli kmetijskega ministra