Slovenija
26 ogledov

Dogovorili naj bi se o prvemu paketu privatizacije

podpis koalicijske pogodbe 25-01-2011 Anže Petkovšek
Stranke vladne koalicije so se dogovorile, da bodo v DZ podprle prvi paket privatizacije, ki ga je v potrditev DZ poslala vlada, je po koalicijskem vrhu povedal predsednik DL Gregor Virant. Nekoliko drugače je vrh ocenil Matjaž Han (SD), ki je dejal, da se bo stranka o podpori paketu odločila šele po sestanku s finančnim ministrom.

S podporo prvemu paketu privatizacije v DZ bodo po besedah predsednika DL ter ministra za notranje zadeve in javno upravo Viranta "pokazali neko nujno kredibilnost, ko bomo to, k čemur smo se zavezali, tudi storili".

Minister za finance Uroš Čufer bo po besedah Viranta zdaj začel tudi takoj pripravljati privatizacijsko strategijo oziroma strategijo upravljanja naložb, ki jo zahteva predvsem SD.

Danes so se po besedah Viranta tudi dogovorili, da je treba biti pri privatizaciji še posebej pozoren na to, da so prodaje podjetij pregledne.

SD še neodločen o podpori

Nekoliko drugačen pogled na današnji dogovor je po sestanku izrazil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Kot je dejal, se nameravajo glede njihove podpore prvemu paketu privatizacije v poslanski skupini še enkrat sestati s finančnim ministrom, nato pa se bodo odločili, ali ga bodo podprli ali ne. Danes so se po njegovih besedah tako predvsem dogovorili, kako bodo na tem področju delovali v prihodnje. Dodal je še, da pa stranka zagotovo ne bo podprla naslednjega paketa privatizacije, če ne bo ustrezne strategije upravljanja naložb.

Po besedah vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja so si "danes bistveno bolj razsvetlili" zadeve, zato osebno pričakuje, da bo končni dogovor enoten in da bo DZ paket potrdil.

Paket 15 podjetij, ki jih je vlada predvidela za prodajo, bo tako po njegovem prepričanju v DZ deležen podpore, a Möderndorfer poudarja, da to še ne pomeni, da bodo vsa podjetja prodana že kar naslednji mesec. "Sami veste, da bomo morali za marsikatero podjetje kar sami prositi, če bomo hoteli, da se proda. Zagotovo pa to pomeni, da v bodo v tistem trenutku, ko bo to sprejeto v DZ, ta podjetja na prodaj," je dejal. Prodaja po njegovih zagotovilih tudi ne bo izvedena za vsako ceno. "To je bil zelo jasno danes povedano," je dejal in dodal, da morajo biti prodaje zelo pregledne.

O drugih temah po zagotovilih vseh treh danes niso dogovorili. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša po sestanku ni dajal izjav.

Komentarjev 1
  • dragec 07:36 31.maj 2013.

    SESTANEK NEODGOVORNIH OSEB - GREMO NA VOLITVE