Slovenija
16 ogledov

Dogovoriti se ne morejo niti o terminu pogajanj

gasilci Jerca Božič Kranjec
Vlada in sindikati javnega sektorja naj bi danes nadaljevali v sredo prekinjena pogajanja o napovedanih rezih v plače javnih uslužbencev. A pogajanj danes ni bilo. V sindikatih so ogorčeni in čakajo na vabilo. Vlada prav tako.

"Vlada je v sredo, ko smo se pogajali še v poznih nočnih urah, dala predlog, da se danes ob enajstih spet dobimo. In to ob predhodnem vabilu, saj še niso natančno vedeli, kdaj, ker so potrebovali čas, da organizirajo njihove službe. Da pa bodo točno uro sporočili," je za zurnal24.si povedal Aleksander Ogrizek, vodja sindikata poklicnih gasilcev Slovenije.

"Danes pa po medijih slišimo, kako se nismo želeli udeležiti. Sindikat poklicnih gasilcev je ogorčen nad tako podlo izjavo," še dodaja.

Kot razlaga Ogrizek, se brez vabila pogajanj ne morejo udeležiti. Kot še pojasnjuje, vabila ni dobil nihče od sindikatov. "Izgovarjajo se, da smo mi krivi. Branimirja Štruklja mešajo zraven. Štrukelj je vodja stavkovnega odbora, ne pa vodja pogajalske skupine. Mi imamo Draga Ščernjaviča, tudi on ni dobil vabila," nadaljuje.

Ministrstvo: Na potezi so sindikati

Na ministrstvu za javno upravo pa so nam pojasnili, da so sindikati na potezi, da vabijo na pogajanja.

"V poslovniku, ki smo ga potrdili, je na vsaka nova pogajanja vabil drugi. En dan vladna, drug dan sindikalna stran. V sredo je vabila vladna, zdaj bi mogla vabiti sindikalna stran," pojasnjujejo.

"Verjetno je bil nek načelen dogovor, kdo da pobudo, je pa bilo določeno s poslovnikom, torej vsakič kdo drug," so odločni na ministrstvu. Kot še dodajajo, pa so pripravljeni in zainteresirani za nadaljnja pogajanja.

Delali bodo čez vikend

Vladna pogajalska skupina pod vodstvom ministra za delo Andreja Vizjaka bo čez vikend pripravila predlog za reševanje spora, ki ga mora predhodno potrditi še vlada. Nato ga bo v najkrajšem možnem času posredovala sindikalnemu stavkovnemu odboru, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Na zakon čakajo tudi sindikati, vključeni v ESS. Na Ukomu so za STA še potrdili, da bo besedilo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki ga je v četrtek sprejela vlada, javno predvidoma v ponedeljek.

Komentarjev 5
  • graff 10:13 14.april 2012.

    Stavkovnim odborom predlagam, da se uprejo razlagi ,,pravnih avtoritet,, ki zagovarjajo 1560 evrov izplačila regresa v NLB, ki iz leta v leto tone in proizvaja sto milijonske izgube, ki jih krijemo mi davkoplačevalci in vsi tisti, ki jim država iz ...prikaži več varčevalnih razlogov, tudi zaradi NLB, ne izplača regresa. Uprite se kriminalcem, ki so se zasidrali v vse pore družbenega organizma kot rakasto tkivo.

  • Gigii 09:59 14.april 2012.

    kaj je razlika med našo vlado in mafijo?mafija je organizirana

  • xy 22:52 13.april 2012.

    1111 na žalost jim to dobro uspeva. Vs se ukvarjamo samo z JU pozabljamo pa kako nam dražijo bencin, položnice so vsak mesec višje, napovaedujejo podražitev mesa in rib, primorcem so prejšnji mesec že podražili elektriko verjetno pa je že ...prikaži več cel kup podražitev v predalih pametnih mene žrejov. Prav zanima kdo bo lahko še kaj kupoval. Delavce so že spravili na kan oz. skoraj zdaj bodo še JU, istočasno pa bodo udarili še po vseh nas, uvedba šolnin, ukinitev brezplačnega vrtca za 2 otroka, zmanjšane porodniške pa kaj bi našteval v pametnih glavah ta "čudovite" je še kopico idej kako iz na narediti evropske reveže oni pa se bodo redili z kaviarjem in šampanjcem. Vsi zaposleni v gospodarstvu in JU bi morali takim poskusom odločno reči ne. Ampak mi slovenceljni se bomo raje med seboj požrli kot da bi te turbokapitaliste nagnali.