Slovenija
91 ogledov

Dokapitalizacija izvedena!

Slovenija 16.06.08...banka...nlb...trg republike..foto: anze petkovsek... Anže Petkovšek
Pol milijarde prispevali imetniki podrejenega dolga, preostalo boste plačali davkoplačevalci.

Evropska komisija je odobrila dokapitalizacijo slovenskih bank. Odobrila je načrta prestrukturiranja za Novo Ljubljansko banko in Novo kreditno banko Maribor ter pomoč za nadzorovano prenehanje poslovanja Factor banke in Probanke. Prav tako je za zagotavljanje finančne stabilnosti začasno odobrila pomoč za Abanko, so sporočili v Bruslju.

"Današnje odločitve o NLB, NKBM, Factor banki, Probanki in Abanki bodo okrepile zaupanje v slovenske banke," je poudaril evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia, ki je odobritev označil za "zelo dobro in pozitivno novico".

Pet sklepov za pet bank

Evropska komisija je ukrepe državne pomoči za pet slovenskih bank odobrila v petih ločenih sklepih.

Odobrila je načrta prestrukturiranj NLB in NKBM, ker bosta omogočila dolgoročno zmožnost poslovanja brez nedovoljenega izkrivljanja konkurence.

Prav tako je odobrila pomoč za nadzorovano likvidacijo Factor banke in Probanke, zlasti ker se bosta banki popolnoma umaknili s trga in bo izkrivljanje konkurence zaradi pomoči minimalizirano.

Pozitivno tudi za Abanko Vipa

Poleg tega je komisija za zagotavljanje finančne stabilnosti začasno odobrila pomoč za reševanje Abanke Vipa. Končno odločitev bo sprejela po oceni načrta prestrukturiranja banke, ki naj bi ga Slovenija predložila v naslednjih dveh mesecih.

Za dokapitalizacijo 3,2 milijardi

Na podlagi odločb Banke Slovenije, s katerimi je odredila izredni ukrep povečanja kapitala v NLB, NKBM, Abanki, Probanki in Factor banki, je država po zeleni luči iz Bruslja zagotovila povečanje kapitala omenjenih bank.

NLB je dokapitalizirala za 1,551 milijarde evrov, NKBM za 870 milijonov, Abanko za 348 milijonov, Factor banko in Probanko pa za skupaj 445 milijonov evrov.

505 milijonov prispevali "podrejenci"

Okoli pol milijarde so prispevali imetniki podrejenih obveznic. "Prispevek imetnikov kvalificiranih obveznosti banke, kot jih določa zakon o bančništvu, k pokritju izgub v omenjenih petih bankah bo znašal 505 milijonov evrov," so sporočili z ministrstva za finance. 

Ustavno sodišče izvajanja zakona o bančništvu danes ni zadržalo, zato so banke z izbrisom že začele. Sodišče je zavrnilo predlog za več pobudnikov za zadržanje omenjenega zakona, ki omogoča izbris, z utemelitvijo, da bi bi zadržanje pomenilo nepopravljive posledice za finančni trg, deponente in vlagatelje v bankah, ki pretehtajo nad morebitnimi škodljivimi posledicami za pobudnike.

Prenos na slabo banko v petek

Iz obeh največjih bank se bodo na DUTB glede na rezultate pregledov bank skupno prenesle terjatve v bruto vrednosti nekaj več kot 3,45 milijarde evrov, prenosna vrednost pa je glede na rezultate pregledov bank predvidena pri nekaj več kot 1,1 milijarde evrov.

Komentarjev 13
  • Žurnalček 14:40 31.december 2013.

    Kot delničar NKBM hočem stečaj te banke !

  • Žurnalček 14:39 31.december 2013.

    In to v 5 minutah , pa tak velik halo ! Mislim , da gre za prelivanje iz levega v desni žep , oz. iz praznega v nič !

  • ac-dc 20:57 18.december 2013.

    Sve če ovo narod pozlatit.... in to večkrat.