Slovenija
18 ogledov

Dokapitalizacija NLB v začetku 2011

NLB je včeraj vložila predlog za stečaj shiranega cerkvenega holdinga. (Foto: Sa Žurnal24 main
Minister za finance Franc Križanič pričakuje, da bo dokapitalizacija največje slovenske banke izvedena "v prvem delu naslednjega leta".

"Država v vsakem primeru podpira NLB in projekt dokapitalizacije," je ob robu obiska Premogovnika Velenje pojasnil Križanič.

Križanič za gradnjo TEŠ

Minister za finance Križanič je poudaril, da je Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki je za projekt Teš 6 odobrila do 200 milijonov evrov kredita, ocenila, da je projekt gradnje Teš 6 primeren za investiranje in kreditiranje.

Če je kredit bil dan, to po Križaničevih besedah pomeni, da je projekt poslovno vzeto donosen in da kreditodajalec pričakuje, da bo brez garancije države dobil sredstva vrnjena.

"Vlada pa lahko odloča, ali zaupa nadzornim institucijam ali ne," je na vprašanje, ali vlada še podpira projekt Teš 6, odgovoril Križanič.
Kot je dejal, pričakujejo, da bo nadzorni svet sklical skupščino in da bodo v tem obdobju, v času od sklica do priprave skupščine, pristopili k dokapitalizaciji in našli tudi ustrezne soinvestitorje.

Povedal je, da je prvi cilj, da zdajšnja glavna lastnika, država in belgijska banka KBC, v ustreznem znesku dokapitalizirata podjetje z navadnimi delnicami, tako da se bo Core Tier 1 kapital, ki ga štejejo za najbolj kakovostnega, dvignil na osem odstotkov. Zdaj je po njegovih besedah na šestih odstotkih ob vseh tveganjih.


V vsakem primeru pa država stoji za to banko, stoji kot lastnik in stoji kot zainteresirana gospodarska entiteta, ki pač mora zagotavljati finančnemu sistemu ustrezno stabilnost, je dejal Križanič.

Dodal je, da je to sistemska banka, od katere je odvisna stabilnost našega finančnega sistema.

Nadzorni svet NLB je 21. julija soglašal, da banka skliče skupščino in predlaga dokapitalizacijo banke v višini 400 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.