Slovenija
28 ogledov

Dokapitalizacija še za Banko Celje

Banka Celje Anže Petkovšek
Vlada je odločila, da je Banka Celje primerna za državno dokapitalizacijo in prenos terjatev na DUTB, če za kapitalsko krepitev ne bo pravočasno našla zasebnih vlagateljev. Gorenjski banki bo medtem Banka Slovenije čas za dokapitalizacijo podaljšala za pol leta, to je do konca 2014.

Banka Celje, za katero so v okviru pregledov bank konec minulega leta mednarodne revizijske družbe v primeru uresničitve najbolj neugodnega scenarija ugotovile kapitalski primanjkljaj v višini 388 milijonov evrov, že nekaj časa izvaja aktivnosti za dokapitalizacijo, a je že ves čas jasno, da je od njenih obstoječih lastnikov v sedanjih razmerah težko pričakovati sodelovanje.

Vlada je na podlagi informacij Banke Slovenije ugotovila, da Banki Celje kljub prizadevanjem v času od objave rezultatov pregledov ni uspelo ustrezno okrepiti svojega kapitalskega položaja, zato je nadzornik bančnega sistema od nje zahteval izvedbo dokapitalizacije.

Če dokapitalizacije s strani zasebnih vlagateljev ne bo pravočasno, bo vlada uresničila decembra lani dano zavezo po dokapitalizaciji banke in prenosu tveganih postavk na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), kar bi pomenilo začetek postopka za pridobitev državne pomoči, je danes sklenil ministrski zbor.

Rok podaljšan do konca leta

Gorenjski banki pa bo Banka Slovenije rok za dokončno izvedbo ukrepov za okrepitev kapitalskega položaja medtem podaljšala do 31. decembra letos. Vlada se je na tej podlagi odločila, da svojo zavezo za dokapitalizacijo Gorenjske banke prav tako podaljša do konca leta.
Ugotovljeni kapitalski primanjkljaj bi v najslabšem primeru po ugotovitvah revizorjev iz lanskega leta v primeru Gorenjske banke lahko dosegel 328 milijonov evrov.

Komentarjev 1
  • ennanova 19:26 19.marec 2014.

    Neoliberalizem in prihodnost civilizacijeDržavno premoženje ali to, kar smo nekoč imenovali družbena lastnina, se mora torej privatizirati. Tak je slogan neoliberalizma. S tem nastajajo pogoji za privatne monopoliste. Kar je bilo nekoč državno ali skupno, je sedaj v lasti ...prikaži več peščice privatnikov, ki postajajo večji in večji.Seznam neoliberalnih politik pa še ni pri koncu. Ni niti približno.Sem sodi tudi dereguliranje biznisa. Ali po domače: biznismeni lahko na svobodnih trgih delajo, kar hočejo, saj zato pa se imenujejo svobodni, vsi drugi se morajo držati …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1537-neoliberalizem-in-prihodnost-civilizacije