Slovenija
85 ogledov

Dokazal, da je zdrav in zanesljiv

Posedovane orožja Žurnal24 main
Morilec pred vrtcem na Rodici neuradno zakonito razpolagal z vsaj sedmimi kosi orožja.

V zadnjih treh letih je povprečno okoli šest tisoč Slovencev na leto državo zaprosilo za izdajo ene od devetih zakonsko predvidenih orožnih listin, pri čemer je v tem času država v povprečju zavrnila zgolj manj kot 20 prosilcev. Z orožjem tako zakonito razpolaga skoraj vsak 50. Slovenec.

Tudi avtomatsko

Sedeminpetdesetletni Domžalčan, ki je v sredo popoldne pred vrtcem na Rodici ubil svojo bivšo ženo, je imel vsa potrebna dovoljenja za uporabo puške, s katero je žrtev ustrelil, in tudi za pištolo, s katero je takoj po uboju storil samomor. "Med ogledom so policisti v vozilu našli še eno pištolo in še eno avtomatsko puško. Iz evidenc je razvidno, da je moški posedoval dovoljenje za še več kosov orožja, kar pa trenutno kriminalisti še preverjajo," pojasnjujejo na policiji.

Za lov in šport

Uradno še ni znano, kdaj je morilec ta dovoljenja dobil. Neuradno pa naj bi razpolagal s skupno vsaj sedmimi kosi orožja, predvsem puškami in pištolami. Vse je uporabljal kot lovsko in športno orožje. Ta dva razloga za uporabo orožja naj bi namreč kot rekreativni strelec navedel, ko je pridobival dovoljenje za posest orožja. To pa je zgolj ena od potrebnih orožnih listin, ki jih mora lastnik orožja po zakonu pridobiti. "Dovoljenje za posest orožja dovoljuje posamezniku posest in prenašanje posameznega kosa orožja ter njegovo uporabo v lovišču ali na strelišču ter se izda s trajno veljavnostjo. Medtem ko orožni list dovoljuje posamezniku posest in nošenje vpisanega kosa orožja ter se izda za lovsko in športno orožje z veljavnostjo 20 let, za varnostno orožje pa z veljavnostjo desetih let," pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo (MNZJU), kjer nadzirajo, kdo vse v državi razpolaga z orožjem.

Na leto okoli šest tisoč

Pokojni strelec je moral pri pridobivanju dovoljenja poleg svoje polnoletnosti dokazati, da do tedaj še nikoli ni bil kaznovan za nasilništvo. Hkrati pa je upravno enoto, ki mu je izdala dovoljenje, očitno prepričal tudi, da orožja ne bo zlorabljal za podobna dejanja, kot ga je naposled storil v sredo. Da je zanesljiv in se mu orožje lahko zaupa, je očitno ocenil tudi zdravnik, ki ga je moral pregledati in preveriti njegovo psihofizično zdravje ter izdati potrdilo, preden mu je država izdala dovoljenje za uporabo orožja.

Komentarjev 4
  • Trovlak 18:57 21.junij 2013.

    Toliko o tem. Dvomim, da gre pri preverjanju zdravja za izdajo orožnih listin, kakorkoli drugače. Oziroma kot že omenjeno, potem igrajo vlogo darila, protiusluge ipd. in zdravniki so presrečni. Kdo bo tukaj naredil red? Očitno ni nikomur v interesu. Se ...prikaži več rajši spravljajo na podjetja, ki prinašajo BDP.

  • Trovlak 18:57 21.junij 2013.

    Niko_K _in boogin1 sta korektno napisala. Ker v Sloveniji tako ali tako vse deluje skrajno skorumpirano in pod mizo, bi na tem mestu želel poudariti, da v premnogih zdravstvenih domovih po Sloveniji, številni osebni kot tudi "specialistični" zdravniki, v zameno ...prikaži več za drobno darilce, pa naj bo to kava, žgana pijača, med, izdelki domače obrti.... še kako radi spregledajo skozi prste. V mojem primeru, podaljševanja zdravniškega potrdila za vozniški izpit, je to podaljševanje izgledalo tako, da sem prišel 20 minut pred koncem njihovega delovnika, bilo je neznosno vroče in zdravnik me je samo spraševal ali sem zdrav, še kaj pijem, če dobro vidim, če imam težave z dihanjem, če imam kakšno bolezen ipd. Na podlagi tega je zaključil, da mi lahko izda zdravniško potrdilo veljavnosti 20 let. Sicer sem popolnoma zdrav in ne bi imel težav, če bi me pregledali kot se šika. Ampak njim se je mudilo domov. Prav tako sem med. sestri plačal 52 evrov in za to nisem prejel računa (DURS, kje ste zdaj, ha?!). T

  • Niko_K_ 17:20 21.junij 2013.

    ... in, da dodam še to!NOBENI fizični osebi v Sloveniji NI DOVOLJENO posedovati ali nositi AVTOMATSKO OROŽJE. (Po domače povedano, orožje, ki zmore rafalni strel!!!!!) Zato GOSPODJE NOVINARJI preverite, preden napišete kaj!Kot zanimivost - EDINI varnostni ...prikaži več službi, ki ima dovoljenje za uporabo avtomatskega orožja, je to dovolila takratna vlada in ta služba varuje NUKLEARNO ELEKTRARNO KRŠKO (kolikor je meni znano imajo brzostrelke Heckler&Koch).